14 september 2022

Digital nomad worden in 2022

Een leven als digital nomad, wie wil dat nou niet? Lekker locatie onafhankelijk werken met je laptop vanaf een plek die jij wilt. Zo verdien je al reizende je geld en heb je vaak ook de vrijheid om zelf te kiezen wanneer je werkt.

We duiken in wat een digital nomad in essentie is, wat voor locatie onafhankelijk werk er mogelijk is, hoe je aan toffe bestemmingen komt, de kosten, praktische zaken, welke tools handig zijn en tips om er een succes van te maken. Pak er dus een lekkere kop koffie bij, dan gaan we aan de slag!

Wat bedoelen we eigenlijk met digital nomads?
Een digital nomad is iemand die locatie onafhankelijk werkt op het internet. Ze leven al reizend over de wereld. Een beetje hoe de nomaden dat ver in onze geschiedenis deden op zoek naar voedsel, al zijn we nu vaker op zoek naar werkende Wifi. Een nomade in een digitaal tijdperk dus!

Hoeveel digital nomads zijn er?
We weten dat 40% van de mensen tegenwoordig de mogelijkheid heeft om op afstand te werken (met de coronacrisis bleek dit aantal plots veel hoger overigens), maar dit wil natuurlijk nog niet zeggen dat al die mensen de wereld rond gaan reizen.
Sterker nog, maar een klein deel reist de wereld rond met een laptop.
Een iets betere indicatie krijgen we van een Facebookgroep over digital nomads. Deze heeft inmiddels 150.000 leden wereldwijd en lijkt mij best een goede richtlijn voor het aantal mensen dat zichzelf beschouwt als digital nomad.

Locatie onafhankelijk werken met deze jobs
Een digital nomad worden. Utopisch! Maar niet onmogelijk. Of eigenlijk, digital nomad worden is zo moeilijk niet. Het is simpeler dan succesvol carrière maken op de Nederlandse markt als je het mij vraagt. Om digital nomad te worden hoef je namelijk niet een gigantisch bedrijf op te zetten. Je moet vooral genoeg verdienen, online, om die vrijheid te ervaren.

Wat je wil doen is online werk vinden of een online bedrijf opzetten. Dat laatste kan ook als ZZP’er. Werk vinden voor een baas dat op afstand kan, is soms wat moeilijk. Niet iedere werkgever zal het namelijk waarderen als jij nooit op kantoor aanwezig bent. Om die reden zie je dat de veel digital nomads een eigen bedrijf starten.

Dit heb je nodig als digital nomad
Er is een viertal eigenschappen die je als digital nomad (naar mijn idee) nodig hebt om succesvol te zijn. Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen kracht en vind iedereen zijn eigen weg, maar deze vier eigenschappen kom ik vrijwel bij iedere digital nomad tegen die ik ontmoet.

Ondernemend karakter
Digital nomads hebben over het algemeen een erg ondernemend karakter en dat is belangrijk. Je moet er namelijk zelf voor zorgen dat je klanten krijgt en bezig blijft met manieren om je geld te verdienen.
Ook wanneer je werkt voor een baas, zal je nog altijd zelf uit bed moeten komen terwijl de verleiding om vakantie te vieren zich om je heen voordoet.

Discipline en avontuur
Tijdens het reizen is er uiteraard veel afleiding, overal is wel wat te ontdekken. Het vergt soms een flinke dosis discipline om toch aan de slag te gaan.
Als digital nomad moet je zelf die discipline weten te behouden, er is tenslotte niemand die jou aanstuurt. Vaak ontmoet je tal van nieuwe vrienden of ben je in een omgeving waar iedereen vakantie viert. De discipline om dan vroeg op te staan en toch die opdracht op je laptop te voltooien is dan soms ver te zoeken.

Voorkeur voor slow travel
Als digital nomad is de tijd om te ontdekken oneindig en is snel reizen niet fijn. Je zal niet de eerste zijn die daardoor overprikkeld raakt. Het klinkt natuurlijk wel stoer, als je het afgelopen jaar in 40 landen bent geweest, maar in de praktijk ben je dan eigenlijk vooral gesloopt en wazig over wat je precies hebt meegemaakt. Een beetje balans is ook als digital nomad een goed plan.

Je bent veel op jezelf aangewezen
Net als met alleen reizen is het digital nomad leven soms eenzaam. Een remedie hierop is om langer op één plek te verblijven zodat je ook daadwerkelijk vrienden maakt. Ook zie je wel eens koppels die samen het leven van een digital nomad oppakken, dat kan natuurlijk ook en maakt het naar mijn idee dubbel zo leuk!

Conclusie digital nomad worden
Iets nieuws proberen is altijd spannend. Een veelgehoorde reactie als je tegen anderen verteld over jouw digital nomad plannen, is vaak dat het onmogelijk is. Of je krijgt allemaal vragen waar je nu het antwoord nog niet op weet. Geloof me, je bent niet de eerste die dat overkomt.
De stap om digital nomad te worden en de wereld over te reizen is er eentje die je gewoon moet zetten. Om voor je gaat reizen al een inkomen te hebben is wel zo comfortabel, maar de meeste antwoorden komen gaandeweg. Laat je verrassen, zou ik zeggen!