Ga terug

20 april 2020

Zorg en Welzijn

Digitaal dagboek IC-patiënten krijgt ondersteuning om internationaal te gaan

Eindhoven, 20 april 2020 - Het digitale dagboek dat IC-patiënten helpt met de verwerking van hun verblijf is een enorm succes. Het idee van Marc Buise, anesthesioloog-intensivist van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, is opgepakt door Techleap.nl, geleid door Constantijn van Oranje. Het dagboek krijgt daarmee de kans internationaal bij te dragen aan het voorkomen of verminderen van het Post Intensive Care Syndroom (PICS).

Buise werkte het afgelopen jaar het ‘Post-IC dagboek voor morgen’ uit met het Eindhovense bedrijf Games for Health. Ze werden vorige week uitgenodigd om hun concept te presenteren voor de wedstrijd. Dat gebeurde via beeldbellen met een jury, onder wie Constantijn van Oranje, en bleek succesvol. In een eenmalig COVID-19 programma wordt Games for Health nu samen met zeven andere startups klaargestoomd om hun oplossing snel op te schalen.

Leegte opvullen
Non-profitorganisatie Techleap.nl wordt gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het helpt technologiebedrijven op te schalen met programma's en initiatieven die de toegang tot kapitaal, markt en talent verbeteren.

Het dagboek voor IC-patiënten zou eigenlijk in oktober gelanceerd worden op een congres voor zorgprofessionals, maar is door de uitbraak van het COVID-19 virus versneld. Voor patiënten is de opname op de IC achteraf vaak een groot zwart gat en dat leidt regelmatig tot zware lichamelijke en mentale klachten. Het bijhouden van een dagboek kan deze leegte opvullen en bijdragen aan de verwerking van deze periode.

Zorgverleners delen informatie op afstand
Tijdens de coronacrisis is het bezoek van familie en vrienden op de IC echter ernstig beperkt en dan schiet het tot dusver gebruikte papieren dagboek tekort. In de virtuele variant delen zorgverleners gegevens met familie op afstand en de familie kan op een makkelijke manier met elkaar een virtueel dagboek maken met tekst, foto’s, film- en geluidsfragmenten.

Alle families van IC-patiënten in het Catharina ziekenhuis kunnen het Post IC-dagboek nu al gebruiken. Verpleegkundigen vullen het in via de bestaande computers naast de bedden, in een veilige ICT-omgeving. Ook het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Isala Klinieken, Erasmus MC en verschillende Santeon ziekenhuizen gaan het Post-IC dagboek op korte termijn aanbieden.

Gerelateerd