3 december 2020

Zeeland

De Zeeuwse innovatieprijs Emergo van 2020 gaat naar…?

De Zeeuwse Innovatieprijs Emergo wordt jaarlijks uitgereikt aan de Zeeuwse ondernemer met de meest aansprekende innovatie. Het doel van deze prijs is Zeeuwse innovatie stimuleren en waarderen en bekendheid voor Zeeuwse innovaties genereren binnen en buiten Zeeland. Er wordt zowel een juryprijs als een publieksprijs uitgereikt.

HelloContainer uit Goes is de winnaar van de juryprijs en Traas Ongediertebestrijding uit ’s Gravenpolder gaat naar huis met de publieksprijs van de Zeeuwse Innovatieprijs Emergo 2020. Zij mogen zichzelf de beste Zeeuwse innovatie van 2020 noemen en verslaan hiermee de andere genomineerden: SWYCS uit Middelburg, Hydrauvision uit Schoondijke en Kobobss uit Yerseke.

HelloContainer is de beste Zeeuwse innovatie van 2020 volgens de jury

De Nederlandse scheepvaart veroorzaakt meer CO2 uitstoot dan alle auto’s in Nederland bij elkaar. Om deze reden is HelloContainer het eerste digitale platform voor ondernemers die een steentje bij wil dragen aan het milieu. De winnaar van dit jaar digitaliseert administratieve handelingen die het vergelijken en boeken van containers binnen no time regelt. Van contact met vervoerders tot het opmaken van offertes en het verstrekken van exportdocumenten.

De getoetste criteria zijn o.a. impact, originaliteit en groeiambitie. De jury, onder leiding van gedeputeerde Jo-Annes de Bat, vindt de winnaar van 2020 aantoonbaar innovatief, duurzaam en vooruitstrevend. “De Zeeuwse havens zijn van groot belang voor de economie. De verduurzaming die de haven en de bedrijven in de haven nastreven, kan een boost krijgen met deze innovatie. HelloContainer laat zien dat efficiency en duurzaamheid prima hand in hand gaan. Zo zet HelloContainer Zeeland op de (inter)nationale kaart van toonaangevende innovaties.”

Traas Ongediertebestrijding is de beste Zeeuwse innovatie van 2020 volgens het publiek

Naast de juryprijs kon iedereen tot en met woensdag 25 november 16:00 uur zijn stem uitbrengen voor de publieksprijs via de website van Omroep Zeeland. Traas Ongediertebestrijding kreeg, met 31%, de meeste stemmen en mag zichzelf de publieksfavoriet noemen van 2020.

Nieuwe wet- en regelgeving maken het buiten bestrijden van ratten niet gemakkelijk. Ook brengt dit veel risico’s voor kinderen en huisdieren met zich mee, met name in stedelijk gebied en in parken. Om die reden heeft Traas het concept rattenhotel ontwikkeld, wat inmiddels ook succesvol is toegepast in de praktijk.

De uitreiking van de innovatieprijs Emergo

Door de coronapandemie kon de uitreiking dit jaar niet plaatsvinden op de gebruikelijke manier, maar daar heeft de organisatie iets op bedacht. Op de ochtend van de uitreiking ging de jury op pad om zowel de winnaars als de genomineerden te bezoeken. Voorzitter van de jury Jo-Annes de Bat, gedeputeerde van provincie Zeeland, reek samen met een student van HZ (betrokken bij de totstandkoming van de winnaar) de juryprijs uit op locatie bij de winnaar. Monique Schoonen ging namens Omroep Zeeland op pad met de publieksprijs. Deze werd eveneens bij de winnaar op locatie aangeboden. Beide uitreikingen waren live te volgen via een livestream.