Oncologisch chirurg Johanne Bloemen geeft antwoord
Darmkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland en behoort tot de ‘big five’ van kankersoorten. Veel mensen krijgen er in hun leven mee te maken. Daarom verzorgen Omroep Brabant en het Catharina Ziekenhuis op woensdag 13 november om 18.00 uur een live-uitzending. Kijkers kunnen dan vragen stellen, die vervolgens door oncologisch chirurg Johanne Bloemen beantwoord worden.
De live Q&A wordt gepresenteerd door Ilse Schoenmakers en is te volgen op het tv-, YouTube- en Facebook-kanaal, website en app van de regionale omroep plus de site van het Catharina Ziekenhuis. Vragen over de ziekte kun je tijdens de uitzending mailen naar vraag@omroepbrabant.nl. Het is niet mogelijk om alle vragen live te beantwoorden. Binnen tien dagen na de uitzending krijgen mensen die een vraag stelden alsnog antwoord per mail van onze specialist. Als je niet wilt dat je naam in de uitzending genoemd wordt, kun je dat aangeven.
Nationaal verwijscentrum
Het Catharina Ziekenhuis is gespecialiseerd in dikke darmkanker en endeldarmkanker. Jaarlijks wordt in Nederland bij ongeveer 14.000 mensen darmkanker vastgesteld. Twee derde van deze patiënten heeft dikkedarmkanker en een derde heeft endeldarmkanker. Voor complexe gevallen van endeldarmkanker is het Catharina Kanker Instituut een nationaal verwijscentrum.
Darmkanker wordt het vaakst vastgesteld bij mensen van 60 jaar en ouder, met een piek tussen 65 en 75 jaar. Jaarlijks sterven ongeveer 5.000 mensen aan de ziekte. Door vroege opsporing en verbeterde behandelingen is de vijfjaarsoverleving sterk gestegen; bij een vroege ontdekking (stadium I) is deze boven de 90 procent, terwijl deze bij stadium IV (uitgezaaide kanker) slechts rond de 10 procent ligt. Sinds 2014 is er een bevolkingsonderzoek dat mensen van 55-75 jaar uitnodigt voor een darmkankertest. Dit onderzoek speelt een cruciale rol in vroege detectie van de ziekte.
Ondanks de toename in bewustwording blijft de deelname aan het bevolkingsonderzoek darmkanker relatief laag, rond de 25 procent. Ter vergelijking: de deelname aan het borstkankeronderzoek (‘de bus’) ligt rond 80 procent en bij het baarmoederhalskankeronderzoek (‘het uitstrijkje’) rond de 70 procent.
Ontzettend ingrijpend
Chirurg Johanne Bloemen merkt dat steeds jongere patiënten, twintigers, dertigers en veertigers, de ziekte krijgen. “Deze groep is heel jong en staat nog midden in het leven. Het is ontzettend ingrijpend om dan darmkanker te krijgen,” vertelde ze eerder dit jaar aan Omroep Brabant.
Heeft u vragen over darmkanker? Stel uw vraag en bekijk de uitzending op Omroep Brabant. Na afloop blijft de uitzending beschikbaar om te kunnen kijken. Vragen kunnen dan echter niet meer worden gesteld.