Ga terug

22 april 2020

Zorg en Welzijn

CSU: “De schoonmakers zijn de nieuwe helden!”

“De rol van de schoonmaker is enorm veranderd. Waar vroeger de schoonmaker weleens werd genegeerd, behoren deze mensen momenteel tot de helden van de coronacrisis. Hygiëne vervult immers een belangrijk rol en zal cruciaal zijn wanneer de lockdown versoepeld gaat worden. Het is niet voor niets dat premier Rutte hen regelmatig noemt in zijn persconferentie.”

Ik ben in gesprek met Esmée Ficheroux. Als lid van de raad van bestuur van CSU, één van de grootste schoonmaakbedrijven van Nederland, is zij verantwoordelijk voor commercie, marketing en innovatie.

Wat is de impact van de coronacrisis binnen jullie organisatie?

“Die is tweeledig. De urgentie binnen de schoonmaak is natuurlijk enorm gestegen in de gezondheidssectoren zoals ziekenhuizen en verpleeghuizen. Aan de andere kant liggen sectoren zoals evenementen, leisure en hotels nagenoeg stil.”

Hoe gaan jullie daarmee om?

“We hebben gevraagd aan onze mensen of ze willen doorschuiven naar de gezondheidssector. Veel van hen willen een bijdrage leveren in deze crisis. Het is mooi om te zien hoe wendbaar en flexibel onze medewerkers zijn in deze periode. Dit gebeurt allemaal op vrijwillige basis, dus het vraagt een hele inspanning van zowel de operatie als de schoonmaakmedewerkers zelf om planningen om te gooien.

Een aantal van onze mensen zijn natuurlijk ook bezorgd. Dat begrijpen we maar al te goed. Daarom zorgen we voor de juiste voorlichting en training. Zo vergroten we de bewustwording van onze mensen. Ook zijn er in no time online maatwerk introductieprogramma’s ontwikkeld, zodat mensen met de juiste basis in de zorg kunnen werken.”

Kunstmatige intelligentie op de werkplek, zeker ook in de schoonmaakbranche, gaat echt een grotere rol krijgen. Door de huidige situatie komt dit alles in een stroomversnelling. Esmée Ficheroux, lid van de raad van bestuur van CSU

Wat speelt er nog meer binnen CSU in deze periode?

“We zien in deze moeilijke tijd prachtige initiatieven ontstaan. We kijken zelf nadrukkelijk naar wat wél kan en hebben met elkaar ook nagedacht hoe we als schoonmaakbedrijf kunnen bijdragen aan een verbetering van de huidige situatie. Daar is ‘Schoon voor onze helden’ uit voortgekomen. In samenwerking met partners en klanten bieden wij belangeloos additionele schoonmaakhulp aan op plekken waar het momenteel hard nodig is. Denk hierbij aan huisartsenposten, voedselbanken, daklozencentra en speeltuinen. Waardevol voor zowel de samenleving als ook voor onze mensen, die hier nu noodgedwongen ruimte voor hebben. Daarnaast werken we samen met NL2025, een beweging die zich inzet voor een betere toekomst van Nederland. Met hen werken we mee aan de nationale enquête ‘Wat vindt Nederland?’ die ons leert hoe Nederland deze crisis door kan komen.”

In hoeverre is de rol van schoonmaken veranderd in “het nieuwe normaal”?

“Die rol is inderdaad enorm veranderd. Hygiëne is doorslaggevend ten aanzien van preventie van de verspreiding van het virus. We werken op dit moment aan nieuwe processen en protocollen. Meteen aan het begin van de crisis hebben we bijvoorbeeld een leaflet met de tien belangrijke contactpunten verspreid bij onze opdrachtgevers. Hiermee bedoelen we onder andere klinken, deurautomaten en het kopieerapparaat. Vervolgens is daar onze nieuw ontwikkelde 3D-geprinte deurhaak uit ontstaan; een device waarmee je contactloos de deur kunt openen.”

Hoe ziet de toekomst eruit voor de schoonmaakbranche?

“Behalve een grotere prioriteit van hygiëne is innovatie belangrijker dan ooit. We krijgen te maken met de anderhalvemetersamenleving. Wat betekent dat voor onze klanten en hoe sluiten wij daarop aan?

De infrastructuur van kantoorpanden zal gaan veranderen. Samen met Heijmans hebben we eerder al BeClean ontwikkeld, waarbij sensoren onder andere beweging registeren. Uit deze data volgt een advies voor welke plekken er schoongemaakt moeten worden en in welke mate. We maken daarnaast nu, as we speak, de koppeling naar het meten van het binnenklimaat en werkplekgebruik om pandgebruikers een veilige werkomgeving te bieden. Kunstmatige intelligentie op de werkplek, zeker ook in de schoonmaakbranche, gaat echt een grotere rol krijgen. Door de huidige situatie komt dit alles in een stroomversnelling. Daar ben ik van overtuigd.”

Tot slot, hoe ziet volgens jou de toekomst eruit?

“We moeten blijven nadenken over die toekomst. Het zal zeker niet meer hetzelfde worden als voor de corona-uitbraak. CSU is van oorsprong een familiebedrijf; een bedrijfscultuur waarbij onze mensen de hoofdrol spelen. In die overtuiging zijn we blij met de erkenning van de schoonmakers en hun rol, die in de toekomst alleen maar groter zal worden. Als facilitair innovator zien we daarbij concrete aanknopingspunten om het vak zowel voor onze medewerkers als klanten belangrijker te maken. Daar houden we ons aan vast.” Bron: https://www.coronakrant.nl/

Gerelateerd