Ga terug

14 januari 2021

Zorg en Welzijn

Catharina Ziekenhuis neemt tweede PET-CT scanner in gebruik

Eindhoven, 14 januari 2021 | Het Catharina Ziekenhuis heeft opnieuw een belangrijke stap gezet in de behandeling voor patiënten met kanker en hartaandoeningen. Het ziekenhuis heeft een tweede hypermoderne PET-CT scanner van Siemens in gebruik genomen. “In ons ziekenhuis behandelen we een groot aantal kanker- en hart- en vaatpatiënten. Daardoor zien we de vraag naar nucleair geneeskundige diagnostiek toenemen. Deze nieuwe PET-CT heeft verbeterde digitale technologie en software en is daarmee sneller, beter en patiëntvriendelijker”, legt nucleair geneeskundige Nanda Louwers-Smulders uit.

Een PET-CT scan wordt uitgevoerd op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. De combinatie van een CT-scanner (Computer Tomografie) en een PET-scanner (Positron Emissie Tomografie) in één apparaat heeft vele voordelen. De twee technieken vullen elkaar aan.

Afwijkende stofwisseling

“Een CT-scanner maakt gebruik van röntgenstraling en die levert de specialist gedetailleerde anatomische doorsnedes van het lichaam van de patiënt. Een PET-scanner geeft een beeld van de stofwisseling van lichaamscellen. Hiervoor wordt een zeer kleine hoeveelheid radioactieve stof ingespoten die wordt opgenomen door de te onderzoeken weefsels. De radioactieve stof zendt straling uit die door het PET-onderdeel van de camera wordt opgevangen en vertaald in foto’s. Met name kankercellen hebben een afwijkende stofwisseling. Dankzij deze combinatie kan zowel de aard als de plaats van de afwijking zeer nauwkeurig worden vastgesteld. De nieuwste PET-CT scanner levert beelden van hoge kwaliteit. Omdat de scanner gevoeliger is, is er minder radioactieve stof nodig. Ook zal de duur van het onderzoek korter zijn”, legt Louwers-Smulders uit.

Belangrijke aanwinst

Ook voor patiënten met kransslagaderlijden is het apparaat een belangrijke aanwinst. Cardiologen en cardiothoracaal chirurgen kunnen met behulp van de afbeeldingen van de scanner nog gerichter dotteren en opereren.

Gespecialiseerd ziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is gespecialiseerd in kanker en hart- en vaatziekten. Het ziekenhuis heeft het grootste Hart- en Vaatcentrum van Nederland en is een belangrijk kankercentrum voor patiënten met complexe vormen van kanker, zoals endeldarmkanker en slokdarmkanker.

In het Catharina Ziekenhuis hebben we vanwege corona de reguliere zorg gedeeltelijk afgeschaald. Dat geldt niet voor de onderzoeken op onze twee PET-CT scanners. Die gaan gewoon door.