18 mei 2022

Zorg en Welzijn

Catharina Ziekenhuis neemt nieuw bestralingstoestel met MRI-scanner in gebruik

Eindhoven, 18 mei 2022 -  Dankzij een nieuw bestralingstoestel met ingebouwde MRI-scanner – ook wel MR-linac genoemd – kunnen artsen in het Catharina Kanker Instituut (CKI) nog preciezer werken en hoeft er bij een aantal soorten kanker veel minder vaak bestraald te worden.

De MR-linac is vooral gericht op tumoren in de longen, bovenbuik en het bekken. Deze tumoren zijn met een MR-Linac beter zichtbaar. Daarnaast kan het toestel een bewegende tumor continu volgen, waardoor minder gezond weefsel bestraald wordt.

Minder vaak bestralen
Klinisch fysicus Coen Hurkmans vindt het toestel een fantastische toevoeging voor het CKI. “Doordat we nog nauwkeuriger kunnen werken, kunnen we op een veilige manier meer dosis per zitting geven. Bij prostaatkanker hoeven we straks nog maar vijf keer te bestralen, tegen twintig keer nu.” Het eerste jaar kunnen 200 patiënten behandeld worden en dat aantal patiënten groeit door tot vierhonderd per jaar. Jaarlijks komen 3.600 patiënten naar het Catharina Ziekenhuis voor een bestralingsbehandeling.

Op dit moment zijn bestralingsapparaten standaard uitgerust met een CT-scanner. Voor veel tumoren biedt de CT-scanner goede beeldkwaliteit, maar sommige tumoren zijn met een MRI-scanner nog scherper zichtbaar. De MR-linac kan ook live tijdens de bestralingsbehandeling de tumor in beeld brengen. Daardoor kan  bijvoorbeeld de beweging van tumor of nabij gelegen organen tijdens de bestraling gevolgd worden en de bestraling hierop worden aangepast. Radiotherapeut Heike Peulen voegt toe: “Doordat we nauwkeuriger kunnen bestralen en omliggende organen zien, raken we minder gezond weefsel en is de kans op bijwerkingen kleiner.”

Patiënten uit Zuid-Nederland
Naast het Catharina Kanker Instituut is een nieuwe bunker neergezet voor de MR-linac die groter is dan een standaard bestralingstoestel. De totale investering was ongeveer tien miljoen euro. Zorgverzekeraars ondersteunden het besluit om het toestel in het Catharina Ziekenhuis te plaatsen. Eindhoven is de zevende plek in Nederland waar een dergelijk bestralingstoestel staat. Patiënten uit de zogenoemde ONCOZON-regio (grofweg Zuidoost-Nederland) die in aanmerking komen voor dit type bestraling, worden voortaan in het Catharina Ziekenhuis bestraald.

Gespecialiseerd
De bouw en opstartfase van de MR-linac heeft anderhalf jaar geduurd. Het Catharina Kanker Instituut is gespecialiseerd in kanker aan de spijsverteringsorganen, gynaecologische kanker, prostaatkanker, blaas- en nierkanker, borst- en longkanker en hersentumoren.

Meer informatie over de MR-linac kunt u bekijken in deze video https://youtu.be/84OYYGCB5hs