31 oktober 2023

Innovatie & Duurzaamheid

Brabants bedrijf sleept subsidie in de wacht voor opleidingscentrum

In het Brabantse Zundert wordt het komend jaar een nieuw opleidingscentrum uit de grond gestampt: Rootz, waar ‘gewone chemici’ worden er omgeschoold tot ‘groene chemici’. Hiervoor ontving Business Centre Treeport partners (BCT) een subsidie. Het geld komt uit het nieuwe Just Transition Fund (JTF) met bijna 60 miljoen euro voor West-Noord-Brabant. Subsidie aanvragen kan nog tot eind januari 2024.

“Bij chemie denken mensen eerder aan giftige stoffen en veiligheidsbrillen dan aan bomen, takken en bladeren. Daarin gaat verandering komen”, vertelt Peter Berben, projectleider bij Treeport Partners. “Om echt duurzaam te worden, zijn duurzame grondstoffen nodig. En die kunnen verkregen worden uit bomen. Daarvoor is specifieke kennis nodig en die hebben we in het opleidingscentrum Rootz dat in het najaar van 2024 de deuren opent. BCT werkt er samen met GOVA, Van Aalburg en Groeibalans die elk hun expertise toevoegen.”

Klimaatneutraal
Rootz is gevestigd op het terrein van Business Centre Treeport dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. Berben: “We hebben drie windmolens en er liggen tienduizenden zonnepanelen op daken en op water. Daaraan zijn de koelcellen verbonden. Opleidingscentrum Rootz heeft een practicumveld en practicumruimtes. Hier worden de werknemers van de huidige fossiele chemie en maakindustrie straks omgeschoold of bijgeschoold naar werk in duurzame chemie en biobased grondstoffenwinning. Dat is belangrijk voor de regio, want de chemische industrie moet vergroenen. In 2050 moeten we immers klimaatneutraal zijn.”

Groene chemie
Voor het JTF zijn specifieke regio’s aangewezen en WestNoord-Brabant- is er één van. De omschakeling naar groene chemie in deze regio te versnellen is het doel van opleidingscentrum Rootz. Chemici worden er opgeleid voor het vinden van nieuwe toepassingen in de groene chemie. Het centrum geeft ook de boomteeltsector een boost in de regio West-Brabant. De boomteelt is één van de belangrijkste en beeldbepalende sectoren in het buitengebied van diverse West-Brabantse gemeenten, vooral in Zundert.

Zeven gouden tips voor uw subsidieaanvraag!
Uw subsidieaanvraag wordt beoordeeld door een adviescommissie. Hoe vergroot u de kans dat uw aanvraag wordt toegekend? Lees de zeven gouden tips!

1. Bekijk of er ook mogelijkheden zijn voor (om)scholing in uw project.
2. Lees de regeling goed. Bekijk deze factsheet.
3. Doe het samen. Zoek samenwerking met partners.
4. Zorg voor een compacte aanvraag. Wat wilt u bereiken? Geef uw project goed weer, zonder overdreven of wollige tekst.
5. Wees compleet, vertel het hele verhaal. Veronderstel niet te snel dat mensen sommige zaken wel weten.
6. Zorg voor een heldere aanvraag: concreet, wat wilt u bereiken.
7. Geef de verwachte resultaten zoveel mogelijk weer in cijfers.

Over JTF
Brussel vindt het belangrijk dat de economische en sociale gevolgen van de transitie eerlijk worden verdeeld. De EU trekt daarom € 58,5 miljoen euro uit voor West-NoordBrabant, onder meer de gemeenten Moerdijk en Bergen op Zoom.

Het fonds is bedoeld om de economische en sociale gevolgen van de overgang van fossiele naar groene industrie op te vangen. Er is geld beschikbaar voor innovatie, voor groene infrastructuur, zoals groene waterstof en elektrificatie, en voor arbeidsmarkt, bijvoorbeeld omscholing in de techniek.

De laatste kans om JTF-subsidie aan te vragen, komt eraan. Dit kan nog tot eind januari 2024.

Oriëntatiegesprek Benieuwd of uw idee kans maakt? Neem dan gerust contact op met het JTF-loket. U wordt direct geholpen of verwezen naar een specialist die uw vragen kan beantwoorden. Vragen over projecten in West-Noord-Brabant: Programmamanager Sacha Koppert, s.koppert@stimulus.nl, 040 237 0100

Wilt u meer weten over JTF?
Kijk op www.stimulus.nl/just-transition-fund

Voorbeelden
■ Een bedrijf dat ook een JTF-subsidie in de wacht heeft gesleept is Green Recycling Company. Het bedrijf uit Bergen op Zoom maakt een soort grote legoblokken van 1100 kilo van het laagje pvc om oude kabels. Je kunt er wegafzettingen mee bouwen of muren in een loods.

■ Nog een voorbeeld van een JTF-subsidieproject is Digipower, ingediend door de stichting CA-ICT die zich richt op de arbeidsmarkt voor IT’ers. De stichting wil in West-Brabant IT’ers opleiden die voor de energietransitie en groene chemie noodzakelijk zijn. De omscholingstrajecten zijn bedoeld voor werknemers die nu in functies werken die door de energietransitie over een tijdje niet meer bestaan. Als mensen zich omscholen en een andere baan vinden, verzacht dit de effecten van de energietransitie op de arbeidsmarkt.