30 mei 2022

ZeelandNieuws

Japanse kruiskwal weer aangetroffen in het Veerse Meer

Ook dit jaar zijn er weer kruiskwallen in het Veerse Meer waargenomen. In de laatste meetronde zijn bij Schelphoek bij Wolphaartsdijk, bij de Paardenkreek bij Kortgene en bij de zandkreek bij Kortgene Japanse kruiskwallen aangetroffen. Bij de genoemde locaties mag wel worden gezwommen, maar geldt een waarschuwing voor kruiskwallen. Op deze locatie komen borden te staan.

In het Veerse Meer komen diverse kwallensoorten voor. De meeste kwallen zijn onschadelijk voor mens en dier. Bij aanraking met de Japanse kruiskwal kunnen er wel klachten volgen zoals jeuk, prikkeling en een rode huid. Bij mensen die last hebben van overgevoeligheid kunnen de huidreacties wat heftiger zijn. Voor meer info: www.ggdzeeland.nl/kruiskwal

Hoe ziet de Japanse kruiskwal eruit?

De Japanse kruiskwal is ongeveer twee centimeter groot. De naam van de kwal is afgeleid van het kruisje dat op de kwal te zien is. Aan de rand van zijn lichaam heeft de kruiskwal tentakels. De kruiskwal is vooral te vinden in gebieden met veel waterplanten zoals zeewier. De kwal kan steken met zijn tentakels (netelen).

Zwemwater.nl

Op www.zwemwater.nl vindt u alle aangewezen zwemlocaties in Zeeland. Op deze website wordt u op de hoogte gehouden van de zwemwaterkwaliteit en mogelijke waarschuwingen en/of zwemverboden, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van kruiskwallen op zwemlocaties. Locaties die niet zijn aangewezen door de Provincie worden niet gecontroleerd. Zwemmen daar wordt afgeraden maar is niet verboden, tenzij anders aangegeven (bijvoorbeeld bij sluizen en bruggen).Let op: zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico.

Onderzoek kruiskwal

Rijkswaterstaat voert onderzoek uit naar de aanwezigheid van de kruiskwallen in het Veerse Meer. Zij blijft dit ook de komende tijd doen op locaties waar veel gezwommen wordt.