22 september 2022

Tech, Ict & Smart

ABB start samenwerking met Samotics om predictive maintenance service uit te breiden

  • ABB en Samotics zijn een strategisch partnerschap aangegaan om ABB’s services op het gebied van predictive maintenance uit te breiden naar apparatuur die zich op moeilijk bereikbare plaatsen bevindt.

  • ABB neemt een belang van 10% in Samotics, wereldwijd marktleider op het gebied van electrical signature analysis (ESA), een technologie voor het monitoren van motor-aangedreven industriële applicaties.

  • De gezamenlijke ambitie is om conditiemonitoring naar een nieuw niveau te brengen door co-ontwikkeling van geavanceerde digitale diensten gericht op energie-efficiëntie en operationele beschikbaarheid.

 

ABB en Samotics, een snelgroeiend Nederlands bedrijf en leidende speler op het gebied van de ESA technologie, zijn een strategisch partnerschap aangegaan om geavanceerde diensten op het gebied van predictive maintenance aan te bieden. Deze aanpak combineert de expertise van beide spelers om meer inzicht te genereren in zowel de conditie als energie-efficiëntie van industriële applicaties. Als eerste stap integreert ABB de bestaande plug-and-play monitoringsoplossing van Samotics in haar digitale portfolio. De financiële details gemoeid met de samenwerking zijn niet bekendgemaakt.

De technologie ontwikkeld door Samotics is sterk complementair aan ABB Ability™ Condition Monitoring for Powertrains, een sensorgebaseerde oplossing die de conditie en prestaties van roterende apparatuur analyseert. Samotics’ SAM4 oplossing, gebaseerd op analyse van elektrische signalen (ESA), breidt het aanbod van ABB op het gebied van predictive maintenance uit omdat er geen sensoren in het veld geplaatst hoeven te worden. Hierdoor kan SAM4 worden gebruikt voor apparatuur die zich op gevaarlijke of moeilijk bereikbare plaatsen bevindt, bijvoorbeeld onder de grond.

Adrian Guggisberg, voorzitter van ABB Motion Services vertelt: “Het is onze strategie om een ecosysteem te bouwen met toonaangevende spelers die kunnen bijdragen aan het algehele succes van onze klanten. Met Samotics delen we de ambitie om digitale diensten te ontwikkelen die meer inzicht kunnen bieden in een groot aantal verschillende toepassingen, zodat onze klanten betere beslissingen kunnen maken. De samenwerking zorgt er ook voor dat we meer waarde creëren vanuit onze digitale serviceoplossingen en daarmee de jaarlijks terugkerende omzet uit diensten laten stijgen.”

Jasper Hoogeweegen, CEO van Samotics: “Het aangaan van een strategische samenwerking met ABB opent wereldwijd deuren voor potentiële klanten en helpt ons bedrijf verder te groeien. Tegelijkertijd delen we dezelfde ambitie als het gaat om het aanpakken van uitdagingen op het gebied van operationele beschikbaarheid en energie-efficiëntie.”

Uiteindelijk zal de ontwikkeling van een systeem dat beide datasets gebruikt, industriële operators een gedetailleerder beeld geven van de conditie van roterende apparatuur, zodat ze betere beslissingen kunnen nemen om het onderhoud te optimaliseren, de betrouwbaarheid te vergroten en stilstand te verminderen.

Samotics heeft met SAM4 een robuust en schaalbaar systeem ontwikkeld. De oplossing is reeds geïmplementeerd in onder andere de water-, staal-, en chemiesector waar meerdere duizenden machines permanent worden gemonitord.

ABB is van plan de Samotics-technologie vóór eind 2022 bij klanten uit te rollen als onderdeel van haar groeiende serviceportfolio voor roterende apparatuur.