21 maart 2022

Training & Opleiding

143 genomineerden strijden om titel beste leerbedrijf en praktijkopleider van Nederland

Vandaag maakt SBB de 143 genomineerden bekend voor de verkiezing beste leerbedrijf en praktijkopleider. Welk erkend leerbedrijf heeft het leren in de praktijk zo goed voor elkaar dat het de titel beste leerbedrijf dik verdient? Voor welke praktijkopleider is werkelijk niets te gek als het om mbo-studenten gaat?

Voor de meer dan 500.000 mbo-studenten in ons land is leren in de praktijk een onmisbaar deel van hun opleiding. Om het belang daarvan te onderstrepen, heeft het ministerie van OCW al in 1996 de verkiezing beste leerbedrijf ingesteld. Sinds 2009 krijgt ook de beste praktijkopleider een prijs. Editie 2022 is in volle gang.

Van bijna 700 voordrachten naar 143 genomineerden

Van november tot januari konden scholen, bedrijven en studenten voordrachten indienen. Vervolgens heeft een deskundige jury alle bijna 700 voordrachten beoordeeld. Daaruit kwam een selectie van 75 genomineerde leerbedrijven en 68 genomineerde praktijkopleiders in 9 sectoren.

Van 143 genomineerden naar 18 sectorwinnaars

Als volgende stap zijn nu de 9 sectorkamers aan zet. Zij beoordelen per sector welk leerbedrijf en welke praktijkopleider doorgaan naar de finale. Zo zetten straks 18 sectorwinnaars een volgende stap richting de eervolle titel van beste leerbedrijf of beste praktijkopleider van Nederland.

Van 18 sectorwinnaars naar 2 winnaars

Tijdens het Ambassadeursgala strijden de 9 sectorwinnaars in de categorie beste leerbedrijf om de gunst van de publieksjury. Het publiek kiest dan het leerbedrijf dat zich de allerbeste van Nederland mag noemen. De beste praktijkopleider wordt bekendgemaakt uit een gouden enveloppe ...

Ambassadeursgala

Op het Ambassadeursgala worden ook de Landelijke Ambassadeur mbo en het Onderwijsteam van het jaar gekozen. Dit feestelijke evenement vindt plaats op 16 mei in theater Orpheus in Apeldoorn en is een initiatief van het ministerie van OCW, de MBO Raad en SBB. Het evenement is ook online te volgen.

Een jaar lang in de schijnwerpers

Het beste leerbedrijf en de beste praktijkopleider staan een jaar lang in de schijnwerpers. Namens SBB vertegenwoordigen zij alle leerbedrijven en praktijkopleiders van Nederland. De winnaars wordt regelmatig gevraagd om hun visie op het opleiden in de beroepspraktijk te geven.

Weten wie de genomineerden zijn? kijk dan op www.s-bb.nl