Ga terug

8 september 2020

Zwerven over straat column van Jeroen Schellekens

Het is dinsdag 31 mei 2011 als ik tegenover de curator zit. Het familiebedrijf dat ik acht jaar geleden heb overgenomen is failliet. De droom die ik als kind had om het bedrijf ooit over te nemen en groot te maken is pijnlijk uiteengespat.

**Uitdaging
**In 2003 gaf mijn vader mij de leiding over SMC Kozijnen, fabrikant van aluminium kozijnen voor de bedrijfsbouw, dat al jaren verlieslatend was. Door de jaren heen waren er meer aanpalende productgroepen bijgekomen, waardoor het alsmaar lastiger werd om onderscheidend te zijn in een steeds competitievere markt. Ik was amper 27 jaar en stond voor de uitdaging om het familiebedrijf weer winstgevend te maken. Jaren van bloed, zweet en tranen volgden, en niet zonder resultaat. Vier jaar later was het tij gekeerd en werden er kleine zwarte cijfers genoteerd. De turn-around was gefinancierd met familiekapitaal. Pa, ma en ik hadden bij familie geld geleend, want er was natuurlijk geen bank die ons wilde financieren.

**Eindeloze val
**Tijdens de escalatie van de kredietcrisis kwam de productie van aluminium kozijnen vrijwel geheel tot stilstand. De concurrentie was moordend en al snel bleek dat dit de nieuwe status quo werd. Doorgaan was geen optie en tijdig stoppen om geen torenhoge schulden te creëren was de nobelste keuze. De curator was nog geen uur binnen of hij vond het nodig te dreigen met een forse privé aansprakelijkheid. Werkelijk op niets gestoeld, maar gewoon om te kijken hoe ik daarop zou reageren. Het gevoel dat mij bekroop, vergeet ik nooit meer. De grond schoot onder mij vandaan en het voelde alsof ik in een eindeloze val was geraakt. In een vlaag zag ik mezelf over straat zwerven met mijn gezin.

Kwetsbaar
Gelukkig had een bevriend curator mij bij de overname goed geadviseerd en bleef ik privé buiten schot, toch blijft het wrang. Als ondernemer word je van verschillende kanten aangevallen wanneer je op je kwetsbaarst bent. Daarom heb ik toen besloten om andere ondernemers te helpen. In de komende edities informeer ik je daarom graag over risico’s en onbenutte kansen voor je BV-structuur.

www.legent.nl

Gerelateerd