26 april 2023

Financieel & Juridisch

Zo scoor je het meest voordelige zakelijke energiecontract van het moment

Het afgelopen jaar zijn de energietarieven flink gestegen. Daar heb je als ondernemer waarschijnlijk ook wel mee te maken gehad. Hoewel de prijzen van energie nu weer wat lager liggen, is het altijd onzeker wat de toekomst gaat brengen. Daarom is het wel zo prettig om als ondernemer te weten wat je moet doen voor het scoren van een voordelig zakelijk energiecontract. In dit artikel geven we je enkele handige tips en tricks zodat je nooit te veel betaalt voor zakelijke energie. Denk aan het gebruiken van een energievergelijker zakelijk en overstappen op het moment dat dat mogelijk is.

Einddatum van energiecontract in zicht? Onderneem actie:
Wat in ieder geval goed is om te weten, is dat je altijd actie moet ondernemen op het moment dat de einddatum van je energiecontract in zicht komt. Ieder energiecontract beschikt over een einddatum. Dat is de datum waarop je mag overstappen naar een andere energieleverancier. Zorg ervoor dat je dit op tijd doet, dus voordat de datum verstreken is. De kans is namelijk groot dat er ergens anders een betere energiedeal te vinden is. Zakelijke energiebedrijven willen maar wat graag dat er nieuwe klanten komen en zullen daarom bijna altijd wel een aantrekkelijke aanbieding beschikbaar hebben. Ben je wel tevreden over je huidige energieleverancier en wil je dus liever niet overstappen? Dan moet je alsnog wat doen; vraag of ze iets voor je kunnen betekenen voordat je eventueel overstapt naar de concurrent.

Begin met zakelijk energie vergelijken voor beste deal:
De kans is aanwezig dat je huidige energieleverancier geen aanbieding voor je kan samenstellen, waardoor je alsnog over moet stappen naar een ander energiebedrijf. Nu vraag je je misschien af waar je zo snel een goede aanbieding kunt vinden. Simpel: door te beginnen met zakelijk energie vergelijken. Dat doe je met behulp van een energievergelijker zakelijk; een handige tool die voor jou op zoek gaat naar de beste match op het gebied van energie. Het enige wat je in moet vullen zijn je gegevens omtrent jaarlijks verbruik en eventuele wensen. Denk aan de wens voor groene stroom of een flexibel energiecontract. Vervolgens doet de tool de rest. Hierbij krijg je altijd meerdere deals te zien waar je zelf een keuze uit kunt maken. Het voordeel van het gebruiken van zo'n vergelijker is dat je niet verder hoeft te zoeken, omdat je het meest complete aanbod al te zien krijgt. Dat scheelt je tijd, energie én uiteindelijk ook geld.

Trek de kosten van zakelijke energie af bij Belastingdienst:
Ondanks de bovenstaande tips blijft de energierekening een hoge kostenpost die maandelijks moet worden betaald. Het is naast de huur van een pand zelfs vaak de hoogste zakelijke kostenpost. voor ondernemers. Zij vragen zich dan ook vaak af: "zijn energiekosten zakelijk aftrekbaar?". Het antwoord daarop is kort maar krachtig: ja! Een deel van de energiekosten is aftrekbaar bij de Belastingdienst. Zo is de btw van energie bijvoorbeeld

aftrekbaar wanneer je over een eigen bedrijfspand of kantoorpand beschikt. Ook zelfstandige ondernemers met een kantoor aan huis mogen deze btw deels terugkrijgen/aftrekken. Dat betreft alleen het gedeelte dat je zakelijk verbruikt. Dat zijn zeker niet de enige fiscale voordelen wat betreft zakelijke energie. Het is aan te raden om je hierin te verdiepen zodat je bij je aangifte inkomstenbelasting en btw-aangifte bepaalde kosten af kunt trekken van je omzet en winst, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Dat is het checken dus zeker waard!