Er zijn tal van mogelijkheden om energiezuinig te leven: door het maken van kleine aanpassingen kun je al veel veranderen. Wil je meteen beginnen met duurzaam wonen en energie besparen? Hieronder vind je de beste tips om direct geld te besparen binnen- en buitenshuis.
1: Isoleer je huis
Het verliezen van warmte in je huis is onaangenaam en bovendien kost het ook veel extra energie. De verwarming verwarmt het huis voor de kou van ''de buitenlucht''. Door goed te isoleren houd je de warmte binnen en hoef je niet extra te stoken.
Je kan je huis laten isoleren door middel van dak- vloer- en muurisolatie, maar je huis deels zelf isoleren is op zichzelf ook geen hogere wiskunde. Wat je zelf kan doen is het opzoeken van spleten en kieren in je huis en die dichten.
2: Verbruik minder warm water
De verwarming van water kost veel energieverbruik, daarom is het verstandig om zuiniger om te gaan met het verbruik van warm water. Douchen zorgt voor 80% van het warm- waterverbruik in het gemiddelde huishouden. Met douchen is dus het meeste te besparen.
Er zijn diverse manieren om te besparen op warm water. De eerste is niet te lang douchen: maximaal vijf minuten. Wanneer je van vijf minuten je vaste tijd van douchen maakt, in plaats van negen minuten, dan bespaar je zo'n 15.000 liter water per jaar en 60m3 gas per jaar. Dat is evenredig aan €60 per jaar. Gebruik daarnaast een waterbesparende douchekop. Een normale douchekop laat gemiddeld zo'n negen liter per minuut door en een waterbesparende douchekop zo'n zeven liter.
3: Gebruik energiezuinige apparaten
Gemoderniseerde elektrische apparaten verbruiken veel minder energie dan oudere apparaten. Het inruilen van oude apparaten voor nieuwe is een keuze die je daarvoor moet maken. Het grootste gedeelte van de elektriciteitsrekening gaat op aan witgoed (verzamelnaam voor huishoudelijke apparaten).
Het beste kun je apparaten kiezen met het label A+++. Het inwisselen van oude apparaten kost uiteraard geld, maar omdat nieuwe apparaten energiezuinig heb je dit zo terugverdiend.
4: Gebruik een slimme thermostaat
Een moderne thermostaat die automatisch de verwarming hoger of lager kan zetten door zich aan te passen aan de temperatuur kan ervoor zorgen dat je veel geld bespaart. Het grootste deel van de energierekening gaat namelijk op aan gas, wat veel gebruikt wordt voor het verwarmen van een huishouden. De verwarming zelf een graad of een aantal lager zetten is een handmatige oplossing waarvoor je altijd kunt kiezen.
5: Gebruik stekkerdozen
Veel apparaten in huis verbruiken stroom terwijl ze op stand-by modus staan. Dit heet sluipverbruik. Sluipverbruik zorgt ervoor dat er veel extra stroom wordt verbruikt, namelijk gemiddeld zo'n 450kWh per jaar. Dit is ongeveer net zo veel als dat een groot plasmascherm in een jaar verbruikt, wat gelijk staat aan zo’n €100.
Driekwart van die kosten zijn te vermijden door apparaten gewoon uit te zetten wanneer je ze niet gebruikt. Met een stekkerdoos kun je meerdere apparaten tegelijk uitschakelen, ook hoef je de stekkers niet uit het stopcontact te halen.
6: Lampen op een slimme manier gebruiken
Iedereen vergeet zo nu en dan om een lamp uit te doen. Dit gebeurt echter wel te vaak. Eén op de tien Nederlanders doet het licht niet uit, wanneer hij/zij een kamer verlaat. Door simpelweg het licht gewoon uit te doen bij het verlaten van een ruimte, is het mogelijk om veel energie te besparen.
Daarnaast is het gebruik van zo min mogelijk grote lichten ook aan te raden, kleinere lampen verbruiken logischer wijs minder. Het vervangen van een gloei- of halogeenlamp voor een spaar- of ledlamp is ook verstandig.
Tot Slot
Mogelijkheden om zelf energie te besparen zijn er dus genoeg. Door het bewuster omgaan met je energieverbruik kun je al een heel eind komen. Het zijn ook geen ingewikkelde manieren om geld te besparen. Goed opletten dat je geen lamp aan laat staan, geen halve wasjes draaien en niet te lang douchen zijn al voorbeelden waarmee je jouw energierekening flink kan verkleinen.