Partner

Woningen Noord-Brabant boeken grote energielabel-verbetering

Bij 42,5 procent van de woningen in Noord-Brabant is het definitieve energielabel gunstiger dan het in 2015 vastgestelde voorlopige energielabel. Bij ruim 1 op de 5 woningen is zelfs minstens twee labelniveaus vooruitgang geboekt. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Vattenfall, op basis van RVO en EP-online data.

Meest voorkomende verbetering van label C naar B.

Vattenfall maakte voor ruim 625.000 Noord-Brabantse huizen een vergelijking van het voorlopige en later definitieve energielabel. De meeste Noord-Brabantse woningen verbeterden van label C naar B (52.474 keer), maar ook een ophoging van B naar A (29.018 keer) en van C naar A (24.841 keer) werd werd vaak geregistreerd. Gemiddeld zijn Noord-Brabantse woningen 0,63 labelniveau energiezuiniger dan eerder berekend. Oosterhout meest energiezuinig.

In de gemeente Oosterhout zijn momenteel de meest energiezuinige woningen te vinden van Noord-Brabant. Ook in Helmond, Rucphen en Son en Breugel zijn huizen relatief duurzaam. In deze gemeenten hebben woningen gemiddeld definitief energielabel B. 

Op provinciaal niveau blijken huizen in Vught juist het minst energiezuinig. Meer informatie over energielabels per gemeente is te lezen op https://www.vattenfall.nl/kennis/energielabel-woning/onderzoek 

Verbetering energielabel noodzakelijk.

Om de doelen van het Klimaatakkoord van 2019 te halen, moeten in 2030 1,5 miljoen woningen verduurzaamd zijn. Daarbij hoort dan ook een verbetering van het energielabel.

Cindy Kroon, directeur Klanten bij Vattenfall Nederland: “Vattenfall investeert fors in nieuwe groene energieproductie voor onze klanten, maar ook door klanten thuis en op het werk te helpen met energiebesparing en verduurzaming. Allemaal stappen die nodig zijn om het energielabel van woningen en panden te kunnen verbeteren. Gelukkig laat ons onderzoek zien dat we in Nederland op de goede weg zijn, maar er is nog een weg te gaan. Wij onderzoeken daarom nu de mogelijkheid om later dit jaar energieadvies aan huis te kunnen aanbieden, waarbij de benodigde maatregelen in kaart worden gebracht en desgewenst een energielabel kan worden afgegeven.”