17 maart 2023

Innovatie & Duurzaamheid

Wippen en winnen: NK Tegelwippen gaat weer van start!

Ook dit jaar doet de gemeente Halderberge weer mee met het NK Tegelwippen. Wethouder Melisse trapte op 16 maart de wedstrijd af door de eerste tegels te wippen in de Spuilaan in Oudenbosch.

Vorig jaar behaalde Halderberge een mooie vijfde plaats in het klassement kleine gemeenten. De gemeente Halderberge hoopt dit jaar in die categorie de winnaar te worden van het NK Tegelwippen. Vanaf maart tot eind oktober wordt waar mogelijk bestrating vervangen door groen. Behalve het pleintje aan de Spuilaan, staan er dit jaar nog veel meer vergroeningsprojecten op stapel.

Halderberge daagt Etten-Leur uit in NK Tegelwippen
Alle inwoners worden uitgedaagd letterlijk hun steentje bij te dragen. Gewipte tegels kunnen vanaf 21 maart worden opgegeven via: https://nk-tegelwippen.nl/meedoen. Ze tellen dan mee in het gemeentetotaal. Een beter klimaat bereiken we alleen samen! Maar, dat houdt niet op bij de gemeentegrenzen. Daarom daagt Halderberge buurgemeente Etten-Leur uit in de strijd om de Gouden Schep.

Wethouder Melisse: “Ik daag mijn collega-wethouder Ger de Weert van de gemeente Etten-Leur uit om de strijd met ons aan te gaan en te kijken welke gemeente in 2023 de meeste tegels wipt. Natuurlijk is het wippen zelf belangrijker dan winnen, maar ik kijk uit naar een spannende wedstrijd. Uiteindelijk zijn we daarbij – en dan vooral onze inwoners – allemaal winnaars. Alleen Halderberge hopelijk nét een beetje meer.”

Ook inwoners worden uitgedaagd in de strijd tegen klimaatverandering
Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hittestress en wateroverlast komt vaker voor. Dit komt omdat onze omgeving te veel is versteend. Door klimaatadaptieve maatregelen, zoals het vervangen van tegels door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, voorkomen we wateroverlast. Groen houdt water langer vast in de grond voor droge periodes, zorgt voor een lagere temperatuur tijdens hittegolven en trekt vlinders, insecten en vogels aan. Door tegels te wippen verbetert onze leefomgeving: uit onderzoek blijkt dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze geestelijke gezondheid. De meeste versteende grond in Halderberge is echter niet in handen van de gemeente, maar van de inwoners of bedrijven. Daarom roept de gemeente inwoners, ondernemers, scholen en verenigingen op mee te helpen. Speciaal voor klimaatadaptieve maatregelen, waaronder onttegelen en vergroenen, heeft de gemeente de subsidieregeling Klimaatbestendig Halderberge.

Over het NK Tegelwippen
Het NK Tegelwippen is een wedstrijd tussen ruim 150 gemeenten. Sinds de eerste editie in 2020 zijn in totaal al ruim 4,3 miljoen verwijderde tegels gemeld via de website van het NK Tegelwippen. Dat staat gelijk aan circa 55 voetbalvelden. Het wordt georganiseerd door creatief bureau Frank Lee. De competitie wordt gesterkt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Ons Water. Het NK Tegelwippen is in 2020 bedacht door activatie bureau Frank Lee in samenwerking met collectief Dus Wat Gaan Wij Doen. Het NK Tegelwippen maakt deel uit van de campagne Een groener Nederland begint in je eigen tuin!