Partner

20 september 2022

Tech, Ict & Smartblog

Welke invloed gaat Artificial Intelligence hebben in de toekomst?

AI, afkorting van Artificial Intelligence, is een uitvinding waarbij computers werkzaamheden/taken uitvoeren waarvoor normaal gesproken de intelligentie van een mens nodig is. AI is een technologische ontwikkeling in de mensheid die elke dag steeds meer invloed krijgt op de wereld van dit moment.

Artificial Intelligence op de dag van vandaag
Kunstmatige intelligentie in de huidige vorm bestaat in twee varianten: de narrow-variant en de general-variant. De eerstgenoemde variant is al flink ingeburgerd in het dagelijkse leven van mensen. Dit zijn onder andere robot- stofzuigers of-grasmaaiers, spamfilters, zoekmachines etc. Dit is een vorm van AI die zich in de loop der jaren flink heeft ontwikkeld. In China wordt het bijvoorbeeld al ingezet voor het herkennen van gezichten en stemmen van mensen. De general-variant is een volledig ontwikkelde vorm van kunstmatige intelligentie. Deze vorm kan zichzelf volgens wetenschappers zelfs zover ontwikkelen dat het zonder de mens voort kan bestaan.

Wat is kunstmatige intelligentie nou precies?
Wat Artificial Intelligence op dit moment precies inhoudt, is een vraag die nog steeds moeilijk is om te beantwoorden. Om een beeld hiervan te krijgen, heb ik hoogleraar en voorzitter van de groep Formal Systems Analysis, Jan Friso Groote, een aantal vragen gesteld.

Wat houdt Artificial Intelligence volgens u in?:

‘’Het eerste is, dat ik niet houd van het woord Artificial Intelligence. Waarom niet? Eigenlijk verbergt het woord Artificial Intelligence waar het echt om gaat. Het gaat namelijk om snellere processoren, snellere computers en om mensen die steeds slimmer algoritmes weten te maken. Omdat de voorschriften die de computers krijgen steeds slimmer in elkaar zitten. Mensen zoals onder andere ik zijn de hele dag bezig om slimmere algoritmes te bedenken, waardoor je computers en machines steeds meer kunt laten doen.’’ Het begrip kunstmatige intelligentie ligt dus ingewikkelder dan je in eerste instantie zou denken, het is namelijk een vorm van menselijke intelligentie die steeds meer wordt overgenomen door machines en computers en in de loop de jaren steeds zelfstandiger kan gaan worden.

Welke invloed kan AI gaan hebben in de toekomst?
Bijna alle dingen waar denkwerk voor nodig is in de wereld worden op dit moment nog gedaan door mensen. De kans dat hier verandering in gaat komen is zeer groot. Kunstmatige intelligentie is een ontwikkeling die in veel dingen gunstig is voor de mensheid, denk aan het werk wat wordt verricht door robots in fabrieken en het werk wat online wordt verricht door computers.

Volgens Groote kunnen de huidige vorm van algoritmes ook in andere dingen worden omgezet:

‘’Computersystemen volgen je al op diverse manieren. Dit kan je merken bij zoekmachines zoals Google, als je bijvoorbeeld een bepaald merk opzoekt dan vind je dat op verschillende manieren terug op andere websites die je bezoekt. Deze vorm van algoritmes is nog onschuldig, maar in de toekomst kan het ook gebruikt worden om de vijand uit te schakelen. Computers volgen jouw vaste dagritme, het kan uiteindelijk zover komen dat hij precies weet op welk moment jij op welke plek bent en dat hij ervoor zorgt dat er dan een vrachtwagen over je heenrijdt.''

Is een scenario zoals in de Terminator-franchise mogelijk in de toekomst?
De gemiddelde filmliefhebber kent ongetwijfeld de Terminator-filmfranchise. Waarbij een door mensen opgezet Artificial Intelligence systeem genaamd ‘’Skynet’’, zelfdenkend vermogen krijgt en door middel van superrobots de hele mensheid uit wil moorden. Uiteraard riep dat de vraag op of een soortgelijk scenario mogelijk is in de toekomst:

“Ik denk dat dit zeker mogelijk is in de toekomst. Als we in een apparaat de intelligentie van één miljoen mensen kunnen stoppen en als je zo’n apparaat ook nog voorziet van mechanismen om te vlieg of iets vast te kunnen pakken, dan komt dat steeds dichterbij. Er zijn op dit moment namelijk al robots die zichzelf kunnen maken.’’

Conclusie ontwikkeling Artificial Intelligence
Dat Artificial Intelligence zich steeds verder door gaat ontwikkelen en een steeds grotere rol gaat spelen in de wereld, is geen twijfel over. Op verschillende gebieden kan de verdere ontwikkeling van AI ervoor zorgen dat mensen een makkelijk leven krijgen, maar er zitten ook gevaarlijke kanten aan. Zo is het handig dat robots het werk van boeren overnemen, maar als de robots zelf gaan bepalen wat ze doen en zich tegen de mensen gaan keren, dan kan het verkeerd aflopen.