Ga terug

10 januari 2020

Innovatie & Duurzaamheid

We stimuleren elektrisch varen bij de Tramkade

Aan de Tramkade komen nieuwe aanlegsteigers voor boten. We leggen daarbij extra voorzieningen aan om elektrisch varen te stimuleren. De vaste gebruikers van de steigers en de gemeente betalen dit samen. Wethouder Ufuk Kâhya: “We willen graag dat vervoer in ’s-Hertogenbosch schoner en slimmer wordt. Daarom investeren we ook in duurzaam vervoer over water. Met deze samenwerking sporen we de gebruikers van de steigers aan om meer elektrisch varen te gaan varen. Om zo samen te zorgen voor een betere luchtkwaliteit.”

Nieuwe aanlegsteigers

Aan de waterkant bij de Tramkade komt een aantal nieuwe en bekende gezichten. The Coon van waterrijk ’s-Hertogenbosch heeft een eigen steiger met een drijvende hotelkamer. Vanaf een eigen steiger biedt Sloepje voor een Groepje bezoekers kano’s en rondvaarten aan. Deze steiger wordt begin dit jaar gebouwd. Er komt een nieuwe steiger waar straks vijf partijen hun boten aanmeren. Dit zijn: -    Social label met 1 boot -    Zelf varen Den Bosch met 5 sloepen voor de verhuur -    De Bossche kraan met een sloep voor de hotelkamer -    De Bossche Brouwers met 2 sloepen waar zij rondvaarten en proeverijen op verzorgen -    Sloepvaren Den Bosch met 2 sloepen voor rondvaarten.

Minder betalen

Een deel van de boten vaart al elektrisch.  Sloepje voor een Groepje en de sloep voor de Kraan varen al helemaal elektrisch. Zelf varen Den Bosch, Social Label, De Bossche Brouwers en Sloep varen den Bosch hebben aangegeven in de toekomst ook elektrisch te gaan varen. Op het moment dat er elektrisch wordt gevaren, daalt de bijdrage die de gebruikers betalen voor de elektra. Dat geldt ook voor nieuwe gebruikers van de steiger. De elektra is eind vorig jaar aangelegd en dat kostte €22.000,-.  De bouw van de gezamenlijke steiger start deze maand. In maart 2020 nemen de gebruikers deze steiger in gebruik.

Gerelateerd