6 september 2022

Waalwijk wordt officieel Fairtrade Gemeente

De gemeente Waalwijk krijgt de titel Fairtrade Gemeente. Daar is hard aan gewerkt! Wethouder Sheila Schuijffel kreeg op donderdagavond 1 september het officiële certificaat uitgereikt tijdens een speciale bijeenkomst in het Schoenenkwartier.

Wat is een Fairtrade Gemeente?
Fairtrade Gemeente is een eervolle titel. Deze titel geeft aan dat de lokale gemeenschap samenwerkt aan meer eerlijke handel. Denk aan winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners en de gemeente zelf. Om de titel te verdienen zet de lokale gemeenschap zich in voor meer vraag en aanbod van fairtrade-producten.

Hoe heeft Waalwijk zich ingezet?
Een groep enthousiaste ondernemers en vrijwilligers heeft er jarenlang hard aan gewerkt. Zij maakten de keuze voor fairtrade. Dat doen zij met het aanbieden en promoten van fairtrade-producten. Als gemeente zijn we hier trots op. Veel individuele ondernemers zijn nu fairtrade, we hebben zelfs een fairtradestraat in Waalwijk.

Wat gaat er nu gebeuren?
Binnen de gemeente Waalwijk voldoen nu minstens 45 organisaties aan de eisen van de landelijke organisatie. Daaronder ook wij als gemeentelijke organisatie. Het certificaat Fairtrade Gemeente kan dus worden uitgereikt. Wethouder Sheila Schuijffel krijgt het certificaat uit handen van de landelijke organisatie Fairtrade Gemeente. Het certificaat bestaat uit een groot ‘Fairtrade Gemeente’-bord. Dat komt onder de bebouwde komborden van onze gemeente te hangen. Zo ziet iedereen wat we hebben bereikt.

Waar is fairtrade goed voor?
Fairtrade streeft naar een beter leven van boeren en producenten in ontwikkelingslanden. Daarom moet er meer fairtrade verkocht worden. Ook in Nederland. De landelijke organisatie moedigt dit aan met onder andere de titel Fairtrade Gemeente.