Partner

29 december 2022

Vooruitzichten van de Spaanse vastgoedmarkt.

Het positieve van de Covid-crisis is dat mensen, meer dan ooit, hun tijd efficiënt willen besteden en het leven willen leiden dat ze willen. Geen verloren tijd meer. Zoals filosoof Confucius zei: "We hebben twee levens, en de tweede begint wanneer we ons realiseren dat we er maar één hebben."

In dit opzicht heeft Spanje, zowel aan Spanjaarden zelf als aan buitenlandse thuiswerkers, veel te bieden; een hoge levenskwaliteit. Eigenlijk is Spanje een van de beste plekken om naartoe te verhuizen en remote te werken dankzij 320 dagen zon en natuurlijk de lage kosten van levensonderhoud in Spanje.

We zijn optimistisch over de vooruitzichten voor de vastgoedmarkt in Spanje in 2022 en daarna. Al moeten we toegeven dat de comeback van de Spaanse vastgoedmarkt (en overal ter wereld) sneller en sterker was dan we hadden verwacht. Maar als we het vergelijken met internationale markten, is de stijging nog redelijk en niet speculatief.

Waarom zijn we optimistisch over de Spaanse vastgoedprijzen in 2022?

We zien een zeer gezonde markt: vastgoedprijzen stijgen, maar niet al te agressief omdat er overal in Spanje veel activiteit is. Iedereen is actief om zijn eigen levensomstandigheden te verbeteren.

Er zijn veel positieve elementen die voor activiteit zorgen op de Spaanse vastgoedmarkt:

· Dankzij thuiswerken is er een nieuwe grote trend actief op elke vastgoedmarkt ter wereld: mensen die stadscentra verlaten voor meer ruimte in buitenwijken of kleinere steden en dorpen.

· Door de mogelijkheid thuis te werken komt er een erg grote ‘short stay rental market’ op gang. Dit biedt mogelijkheden voor veel huizenbezitters om een extraatje bij te verdienen.

· Al onze partners, overal in Spanje, hadden zeer drukke jaren in 2021 en 2022: Voor makelaars, advocaten, ontwikkelaars etc waren het indrukwekkende jaren.

· Spaanse vastgoedprijzen blijven zeer concurrerend ten opzichte van andere internationale markten. Zeker kijken naar de prijs/kwaliteit verhouding die uitstekend is in Spanje.

· De hypotheekrente blijft relatief laag in Spanje.

· De activiteit neemt ook toe bij Spanjaarden zelf, wat betekent dat de trend breed gedragen is en niet alleen in toeristische gebieden voorkomt. Dit zal ervoor zorgen dat de hele vastgoedmarkt actief blijft waardoor signalen van een mogelijke bubbel uitblijven.

· De grote steden Barcelona en Madrid zijn inmiddels terug op hun pre-Covid-niveau en blijven stijgen.

· De kleinere steden in heel Spanje stijgen het meest terwijl ze goedkoper blijven dan het nationale gemiddelde:

o Málaga +7,6%

o Almería +5,6%

o Huelva +5,1%

o Alicante +4,6%

o Sevilla +3,9%

o Cádiz +3,9%

· Overal ter wereld stijgt de inflatie. Dit betekent dat internationale valuta's elke dag hun waarde verliezen. Een van de beste manier om je tegen inflatie in te dekken is dus het aanhouden van "echte activa". Er zijn niet veel alternatieven als u uw spaargeld wilt beschermen tegen inflatie.

· Nieuwbouwwoningen bieden de markt voorlopig geen overaanbod, integendeel, er blijft veel meer vraag dan aanbod. Dit zal door de schaarste in bouwmaterialen en mensen ook niet snel veranderen. De verwachting is dan ook dat prijzen van nieuwbouwwoningen de komende jaren flink blijven stijgen.

Wat zijn de huidige prognoses van experts voor de Spaanse vastgoedmarkt?

· De Spaanse centrale bank voorspelt een jaarlijks rendement van 7% voor de Spaanse vastgoedmarkt

· De Spaanse vastgoedmarkt zou volgens El Economista sterk moeten blijven, aangezien de Europese vastgoedmarkten sterk zijn, +8% tot Q4 2021, en weer boven het niveau van 2007

· De prijzen zijn in 2022 met ongeveer 10% gestegen en de verkoop met zo’n 15%. Dit was al verwacht door onder andere Gonzalo Bernardos, professor en directeur van de master Real Estate aan de Universiteit van Barcelona, en zal zich volgens ons door blijven zetten.