8 september 2022

Vier Brabantse startups strijden om sociaal ondernemers-award IGNITE

Deelnemers maken na trainingstraject kans op investering van een ton  

's-Hertogenbosch, 6 september 2022 - Tijdens de kick-off van het trainingstraject in Nationaal Park de Hoge Veluwe zijn de elf deelnemers aan de IGNITE-Award 2022 bekend gemaakt. Dit jaar doen er vier ondernemers uit Noord-Brabant mee. De jaarlijkse prijs is een initiatief van het Anton Jurgens Fonds om startende sociaal ondernemers een vliegende start te geven. Het fonds helpt de ondernemers met individuele coaching en diverse business workshops om hun bedrijf de volgende stap te laten zetten. De ondernemer met het beste plan maakt kans op een investering van maximaal €100.000. De winnaar wordt op 19 januari bekend gemaakt. 

Noord-Brabant is met vier deelnemers goed vertegenwoordigd.  

Apparel Design uit Altena is een atelier waar iedereen welkom is. Lichtverstandelijke handicap, in de bijstand, statushouder, iemand die moeilijk aan werk kan komen? Bij Apparel Design krijgen zij de kans om op een veilige plek samen te werken aan mooie dingen.  

Bij Goejenhandel uit Tilburg worden jongeren ondersteund met creatieve workshops waarin zij uitgedaagd worden om uiteindelijk zelf aan de slag te kunnen gaan in de creatieve sector. 

Jeugdwerkplaats Stronk uit Dongen helpt jongeren die niet meekomen weer mee te laten doen en aansluiting laten te vinden met de maatschappij. Door te doen en te ontdekken helpt Stronk jongeren vooruit. 

Phood farm uit Eindhoven richt zich op duurzaam en sociaal verbouwen in de stad. Dat doen ze door mensen weer te leren om verantwoordelijkheid te nemen over de eigen voedselproductie. Daarnaast geeft het kwetsbare mensen de ruimte om weer een plek te vinden in de samenleving door te tuinieren in de eigen urban farm. 

Iris Immink van IGNITE: “Uit de tientallen inzendingen hebben we dit jaar weer elf bevlogen ondernemers geselecteerd die de wereld wat socialer willen maken. Wat het dit jaar extra spannend maakt is dat er voor het eerst deelnemers uit heel Nederland meedoen. We hebben veel zin om samen met deze ondernemers meer impact te maken in heel Nederland.” 

Alle deelnemers zijn: 

  • Apparel Design, Altena (NB) 

  • Hortus Experimentalis, Utrecht 

  • In de Hand, Nijmegen 

  • Stamps, Utrecht 

  • Stichting Goejenhandel, Tilburg 

  • Stichting Phood farm, Eindhoven 

  • Stichting Scootbezorgd, Arnhem 

  • Stichting Stronk, Dongen (NB) 

  • Taaly, Amsterdam 

  • Toespijs, Zoetermeer 

  • Youngmade, Zwolle 

De deelnemers zijn startende ondernemers die als doel hebben om Nederland socialer te maken en waarbij winst het middel om daartoe te komen is. De bedrijven zetten zich in voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zorgvernieuwing of het tegengaan van eenzaamheid. Door hen te helpen hun verhaal nog overtuigender te brengen bijvoorbeeld, of een beter inzicht te krijgen in de financiën. Ze leren waar een goed businessplan aan voldoet en hoe je dat voor elkaar krijgt.