15 oktober 2020

Pro-video’s maken met je smartphone: 8 handige tips

Maak nooit meer een video met slechte audio. Film mensen altijd op ooghoogte. Knip je boodschap op in hapklare brokken vóórdat je aan je productie begint. De belangrijkste tips voor filmen met je smartphone op een rij.

‘Wie schrijft er nou een bóék over video’s maken?’, zul je misschien denken. Nou, Pelpina Trip dus. Na ontelbare ‘how to’-video’s, besloot zij al haar adviezen te bundelen op papier. En dat levert een overzichtelijk, praktisch ingestoken en uitnodigend boek op.

Onuitwisbare glimlach

Iedereen die wel eens heeft gegoogeld op ‘video’s maken met je smartphone’, kent het gezicht van Pelpina Trip. Deze video geek heeft honderden video’s gemaakt over filmen en geeft talloze workshops en trainingen per jaar. Ook op Frankwatching komt zij regelmatig langs met haar onuitwisbare glimlach en haar tomeloze enthousiasme.

Praktijkgericht enthousiasme

Het enthousiasme lees je terug in elke alinea van het boek ‘Video Smart: make smartphone videos like a pro’. (Inderdaad, het is geschreven in het Engels.) Pelpina neemt de lezer in 5 logische stappen door het proces van videoproductie: voorbereiding, filmen, hoe je je gedraagt voor de camera, monteren en publiceren. Dat pakt ze extreem praktisch aan. Geen lange lappen tekst over theorie dus, maar tips en suggesties die je meteen in de praktijk kunt brengen. Algauw zullen jouw handen jeuken om de rode knop van je mobieltje in te drukken en aan de slag te gaan. De beste camera die je kunt gebruiken, is immers de camera die je altijd bij je hebt. Maar houd die drang nog even tegen.

1. Vergeet het voorwerk niet

Een goede voorbereiding is het halve werk. Voor mensen met koudwatervrees helpt het om een gedegen plan te maken voordat ze hun eerste stappen zetten op het gebied van video. Maar vergis je niet: dat geldt júíst ook voor enthousiastelingen die zichzelf graag voor de camera plaatsen. (Of voor communicatieprofessionals die té enthousiaste directeuren hebben rondlopen die koste wat het kost een video willen maken.)

2. Videoplan biedt rust

Wees verstandig en maak een videoplan, waarin je doel, doelgroep, boodschap en platform vastlegt. Bepaal vooraf de lengte van de video, zodat je kan inschatten hoe lang de aparte onderdelen ongeveer worden. Bedenk hoe je jouw inhoud wil presenteren: een reeks tips, een vraag/antwoord-opzet, een sfeerverslag, een reportage achter de schermen, een productpresentatie? Als jouw video een call-to-action in zich heeft (sowieso een aanrader als je hem op social media publiceert), dan moet deze absoluut in jouw videoplan staan beschreven. Het vooraf vastleggen van deze zaken, geeft jou rust en structuur.

3. Scherp beeld van je shots

Creëer op basis van het videoplan ook een shotlist. Welke scènes heb je nodig om jouw verhaal te vertellen? Zie dit als een ruw script of storyboard voor jouw video. Je hoeft niet alles woord voor woord uit te schrijven (zo zal het tóch nooit exact gaan), maar het is wel verstandig om vooraf een scherp beeld te hebben van wat je gaat vertellen. En hoe. Pelpina geeft handzame voorbeeld-videoplannen voor events, productvideo’s, business-vlogs en interviews.

4. ‘Say dog, see dog’

Varieer en visualiseer! Alleen maar pratende hoofden vastleggen is natuurlijk saai. Probeer daarom zo veel mogelijk te ‘laten zien’ in je video. “Say dog, see dog”, zo vat Pelpina dat puntig samen. Praat je over een product, breng dat dan meteen in beeld. Was je bij een evenement, maak dan shots van de locatie, de bezoekers en de ‘vibe’. Stel dat er nauwelijks interessante bewegende beelden te bedenken zijn om te filmen, misschien had je dan beter een artikel kunnen schrijven of een podcast kunnen opnemen.

5. Hapklare brokken

Een gouden tip is sowieso om niet alles in één keer te filmen: door jouw boodschap op te hakken in kleine stukjes, die je apart van elkaar opneemt, maak je het jezelf makkelijk. Tijdens het filmen kun je dan eenvoudig in de gaten houden (en afvinken) of je de juiste zaken erop hebt staan. Bovendien ligt de kans op fouten of frustratie vele malen hoger als je krampachtig alles in een one taker wil vastleggen. Ook in de fase van monteren (knippen en plakken van de video) is het fijn als je korte scènes hebt. Dat scheelt eindeloos heen en weer ‘spoelen’ tot je dat éne moment hebt gevonden. Lang leve de hapklare brokken.

6. Camera-standpunt

Als je aan het filmen slaat, zijn er veel technische zaken waar je op moet letten. Ik doe een kleine greep uit het arsenaal van Pelpina. Zet de camera niet te laag, want dan lijkt het alsof jouw doelgroep moet opkijken tegen jou. Een te hoog camera-standpunt is óok niet fijn, want dan kom je minder zelfverzekerd over. Ooghoogte is de ideale positie. Let ook op de lichtval: natuurlijk licht op jouw gezicht werkt het beste, tegenlicht is een regelrechte no-go.

Laatste 2 tips lees je op: https://www.frankwatching.com/archive/2020/10/08/video-maken-smartphone/

Video Content