11 april 2022

Leisure & CultuurNieuws

Vestingsteden zetten hun poorten wagenwijd open voor unieke rit met vooroorlogse auto’s

Met aan de finish Marga de Jager, CEO van de ANWB, arriveert op zaterdag 16 april in Steenbergen de Vestingstedenrit van de Zuiderwaterlinie. De stoet telt maar liefst 40 unieke, vooroorlogse auto’s, die je zelden of nooit bij elkaar op straat ziet.

Dankzij de samenwerking van de Koninklijke Nederlandse Automobiel Club, de Vereniging Nederlandse Vestingsteden, de Alliantie Zuiderwaterlinie en de jubilerende gemeente Steenbergen gaan de poorten van de vestingsteden ‘onder de grote rivieren’ wagenwijd open voor dit bijzondere schouwspel van mobiel erfgoed.

Vestingverleden

De Vestingstedenroute van de Zuiderwaterlinie werd in 2020 gelanceerd en is inmiddels al door talloze eigenaren van oldtimers én liefhebbers van het rijke vaderlandse vestingverleden gereden. Het officieel rijden van de Vestingstedenrit moest door de coronapandemie echter worden uitgesteld, maar krijgt nu alsnog z’n beslag tijdens het Vestingweekend in Steenbergen. De West-Brabantse stad viert z’n 750-jarig bestaan en de 25ste verjaardag van de huidige gemeente.

Route

De Vestingstedenrit vertrekt om 10.00 uur bij De Ruwenberg in Sint Michielsgestel en doet vanaf 10.40 uur het historische centrum van Heusden aan, waar een korte tussenstop wordt gemaakt. Op de historische Markt van Geertruidenberg wordt vervolgens een lunch-stop gemaakt, met bijpassend programma en entertainment. Na een passage door de vesting Willemstad gaat het binnendoor richting Dinteloord en Steenbergen, waar - met de imposante Gummaruskerk als decor - het (oprij)podium klaarstaat voor de ontvangst van de equipes, die hier tussen 14.00 en 14.45 uur worden verwacht.

Paradepaardjes

Een speaker geeft ter plekke tekst en uitleg over de ‘paradepaardjes’ en ‘heilige koeien’, zoals een Hispano Suiza H6C Dual Cowl uit 1923, een Bugatti Type 43 uit 1927, een Rolls Royce Phantom I Boattail uit 1929, een Lagonda 3 liter T2 uit 1932, en een Singer Le Mans 4 seather uit 1936. Tot de verbeelding van elke auto- en geschiedenisliefhebber spreekt zonder enige twijfel ook de oudste deelnemer: een Fiat Tippo III met als bouwjaar 1909, dus zelfs van ver voor de Eerste Wereldoorlog.

Kansen

Op het podium worden de deelnemers welkom geheten door een speciale delegatie, met in ieder geval directeur Peter Staal van de KNAC, de kersverse voorzitter Patrick van Domburg van de Vereniging Nederlandse Vestingsteden, burgemeester Ruud van den Belt van Steenbergen én Marga de Jager, CEO van de ANWB. 

Zij neemt het officiële ontvangstmoment voor haar rekening neemt en onderstreept op die manier het belang van de betrokken organisaties om het cultureel, historisch en het mobiele erfgoed dat ons land rijk is te koesteren samen uit te dragen.

Zo biedt de Vestingstedenrit en -route van de Zuiderwaterlinie volop kansen voor alle partijen, niet in de laatste plaats als het gaat om toerisme in eigen land. Vandaar ook dat de formule later dit jaar eveneens wordt uitgerold in de waterlinies van Zuid-Holland en Utrecht.

Erfgoed in overvloed

In Steenbergen zijn bij de aankomst van de Vestingstedenrit van de Zuiderwaterlinie naast de 40 vooroorlogse pareltjes nog vier bijzondere na-oorlogse klassiekers te bewonderen. In het centrum en de haven van de jarige vestingstad worden bovendien vele tientallen oldtimers, oude tractoren, motoren, bromfietsen en historische schepen tentoongesteld in een waar openluchtmuseum.


Voor meer informatie over het uitgebreide en feestelijke programma van het Vestingweekend: http://steenbergen2022.nl/jubileumkrant/