6 maart 2024

Leisure & Cultuur

Vestingstad Grave organiseert 6 en 7 april Historisch Spektakel

Het naspelen van het leven van 1674 in de meeste bevochten vesting met de stad Grave als decor

Grave, maart 2024 – Het Brabantse Grave is het decor voor het Historisch Spektakel in het weekeinde van 6 en 7 april 2024. Bezoekers worden meegenomen in het jaar 1674 en staan stil bij het Beleg van Grave. In dat jaar hebben de bewoners een strategisch offer gebracht ten gunste van de stad ’s-Hertogenbosch. De Stichting 0486 Producties, Stichting Vestingstad Grave en de inwoners van Grave trekken alle registers open om het roemruchte jaar 1674 her te beleven. Dat gaat gepaard met veel actie, wapengekletter en spectaculaire demonstraties. Inwoners en bezoekers hijsen zich in historische kledij om de historische beleving compleet te maken.

Het is reeds de vierde editie van het Historisch Spektakel en festival in Grave, georganiseerd door de toegewijde inwoners van Grave samen met twee lokale stichtingen. Peter Linders, de secretaris van Stichting Vestingstad Grave en medeorganisator van dit kleurrijke evenement, merkt op dat dit jaar bijzonder is. Het festival valt samen met de herdenking van 350 jaar geleden, toen Grave werd bevrijd van de Fransen door het Staatse leger. Voor velen markeert het festival het begin van het festivalseizoen, als een van de eerste culturele evenementen van het jaar.

Het jaar 1674

In dat jaar is Grave bezet door de Franse koning Lodewijk XIV. Weliswaar ging het Holland (lees: het westen van Nederland) zeer voor de wind door de overzeese handel, maar Grave profiteerde daar niet van mee. De inwoners waren arm, de vestingstad was murw gebeukt en zwaar beschadigd door alle oorlogen. De bevolking van Grave, ingenomen door de Fransen en daardoor verplicht katholiek, werd uitgebuit. Dat was zeer tegen de zin van de Staten Generaal, die toen (ruwweg) de bovenste helft van Nederland bestuurde. Grave was belangrijk omdat het deel uitmaakte van de Zuiderfrontier, een waterlinie van Sluis (Zeeland) tot Nijmegen, die de Republiek moest behoeden voor aanvallen uit het zuiden. Er werd een groot leger gestuurd onder aanvoering van luitenant-generaal Carl Von Rabenhaupt. Na een uitputtende belegering van vier maanden capituleerde de Franse bezetter onder leiding van generaal Noël De Chamilly op 27 oktober 1674. Een dag later trok Willem III de stad binnen. Die 28ste oktober werd jarenlang als feestdag gevierd.

Historische sfeer

De populariteit van geschiedenis is toegenomen door "Het Verhaal van Nederland" en de NTR-serie over de Oranjes, wat een groeiende belangstelling voor de Nederlandse historie heeft aangewakkerd. Dat het beleg van Grave een prominente rol heeft gespeeld wordt deze dagen extra benadrukt.

Het centrum van de vestingstad is het toneel van het vierde Historisch Spektakel, waar deelnemers en bezoekers het leven in Grave anno 1674 niet alleen aanschouwen maar ook ervaren. In een historische ambiance kunnen bezoekers zich gemakkelijk voorstellen hoe het leven bijna 350 jaar geleden was. Men wordt zelfs uitgenodigd om in middeleeuwse kledij te verschijnen. Het evenement vangt aan op zaterdag 6 april, met de opening van de ambachtenmarkt en Bourgondische pleinen vanaf 11:00 uur en een kleurrijke parade door het historische centrum om 13:00 uur. Het oude stadhuis op de Hoofdwagt, tegenover de imposante Sint-Elisabethkerk en destijds een van de belangrijkste hotspots, dient als verblijfplaats voor Willem van Oranje en zijn bruid Anna van Egmond (van Buren), die in Grave geboren is. Anna zal op gezette tijden haar bruidsjurk aan het publiek tonen en de Molensteenkragen bewonderen die de Graafse scholieren speciaal voor het festival gemaakt hebben.

Op de Markt zullen diverse notabelen en zowel Franse als Hollandse veldheren het publiek toespreken. Tegelijkertijd worden kinderen uit Grave en omstreken in de stad opgeleid door de professionele piekenier Baroen tot Staatse musketiers, waarbij ze leren marcheren, vechten en zich op te stellen tegen de vijand. Het Garderegiment d'r Kueb van Heele vertegenwoordigt de Franse bezetters en traint de kinderen in zelfverdediging tegen de Staatsen. Om 16:00 uur begeleiden zij en alle andere deelnemers Willem van Oranje en Anna van Buren door de stad in een feestelijke intocht.

De zaterdagavond wordt om 19:30 uur afgesloten met een vermakelijke culturele avond op de Markt, waarbij lokale artiesten en inwoners van Grave, inclusief figuranten, hun bijdragen leveren. Bezoekers die zich op zaterdag 6 april op de sfeervol ingerichte Markt begeven, zullen vanaf 19:30 uur kunnen genieten van een muzikale en theatrale voorstelling in de open lucht. Het publiek kan, onder het genot van een drankje, genieten van bijzondere live optredens van zowel bekende als verrassende artiesten. Dit gevarieerde podiumspektakel, dat verre van serieus is door de ludieke inbreng van een speels presentatieduo, een humoristische kastelein, de slager, en de sympathieke, maar minder fortuinlijke kolenboer en zijn vrouw, belooft veel vermaak. Dit unieke evenement, geschikt voor jong en oud, zal voortduren tot ongeveer 21:00 uur. Maar als het aan de kasteleins en de DJ ligt, is dat zeker niet het einde van de avond.

Op zondag 7 april is het vanaf 11:00 uur, net zoals de vorige dag, in de kleine straatjes van Grave genieten geblazen van de historische ambiance. Het stadje komt tot leven met een bruisende gezelligheid, gekenmerkt door een scala aan activiteiten. Je vindt er marskramers, troubadours, ambachtslieden, bedelaars, en andere figuren, evenals beoefenaars van kleinkunst. Op het festivalterrein op bastion Bekaf is een authentiek kampement ingericht, compleet met roofvogel- en wapendemonstraties en een verscheidenheid aan historische beroepen. Het hoogtepunt is om 16:00 uur: dan simuleren de Staatse troepen een aanval vanaf de buitengrenzen van de vestingstad Grave. Deze reconstructie van de historische slag van 1674 tussen de Franse troepen en het Staatse leger vindt plaats op de Loswal langs de Maaskade.