16 februari 2023

Tech, Ict & Smart

Veel structureel kansrijke beroepen

In Zuidoost-Brabant en Helmond-De Peel gaat het om vooral banen in de IT, techniek, industrie, bouw en zorg. Die bieden al minimaal 4 jaar kansen voor werkzoekenden. Deze beroepen zijn daarmee extra interessant voor werkzoekenden én investeringen in om- en bijscholing. UWV zet zich samen met de partners in de regio op het versterken van omscholing naar deze krapteberoepen.

In januari 2023 werden in Zuidoost-Brabant 4610 WW-uitkeringen verstrekt, 1,4% meer dan in december 2022. Hoewel het aantal geleidelijk toeneemt, blijft de krapte op de arbeidsmarkt groot. Dit is de komende jaren niet meteen opgelost. Door de extreme krapte zijn er in Zuidoost-Brabant meer kansrijke beroepen dan ooit, maar dat is niet nieuw. Sommige beroepen golden ook voor de coronacrisis als ‘krap’ en bleven dat de afgelopen jaren.

Personeel vinden en behouden
UWV bracht in kaart welke beroepen structureel kansrijk zijn. Het gaat om beroepen die minder last lijken te hebben van schommelingen in de economie en al minimaal 4 jaar kansen bieden voor werkzoekenden in de regio. De meeste hiervan zijn te vinden in de IT, industrie en techniek, zorg en bouw. De verwachting is dat deze voorlopig kansrijk blijven ook als het economisch minder goed gaat. Vooral in deze sectoren blijft het een uitdaging voor werkgevers om geschikt personeel te vinden en te behouden.

Zij-instromers voor IT- en techniekberoepen
Richard Kerste is senior projectmanager arbeidsmarkt bij Brainport Development (de economische ontwikkelmaatschappij van de Brainport-regio). Momenteel is hij projectleider van het project Reskilling in Brainport dat zich richt op het versterken van omscholing naar krapteberoepen in techniek en IT. Het gaat om zij-instromers en vanuit welk beroep ze komen maakt niet uit. Kerste: “Mensen moeten vooral gemotiveerd zijn en affiniteit hebben met IT, werkervaring in IT is niet nodig.” Een diploma is niet vereist, wel moet het werk- en denkniveau minimaal MBO 3/4 zijn. Kerste: “Kandidaten doorlopen eerst een oriëntatietraject. Als daarna met hulp van het Leerwerkloket een match met een deelnemende werkgever is gemaakt, wordt de omscholingsopleiding ingevuld. De bedoeling is dat kandidaten tegelijk met de baan en opleiding starten. Bedrijven regelen de begeleiding/coaching op de werkvloer.” Belangrijk uitgangspunt is dat vanaf het begin werkgevers betrokken zijn die meedoen in de hele omscholingsroute. Hiervoor is een koplopergroep opgezet met tien werkgevers in IT en elf in techniek die openstaan voor zij-instromers en hiervoor vacatures inbrengen. Kerste: “Met de succesverhalen willen we meer werkgevers in de regio bereiken en laten aanhaken.”

Top-10 structureel kansrijke beroepen met meeste vacatures in Zuidoost-Brabant
1 ontwerpers/architecten ICT-systemen
2 monteurs industriële machines en installaties/mechatronica (installatie, service, storing)
3 adviseurs, (maintenance)engineers en ontwerper-constructeurs werktuigbouw en machines
4 programmeurs/developers ICT
5 business consultants en kwaliteitsmanagers
6 vrachtwagenchauffeurs
7 productieplanners
8 medewerkers klantcontact/klantenservice
9 engineers hardware en industriële automatisering, PLC-programmeurs, embedded software engineers
10 woonbegeleiders gehandicaptenzorg