Ga terug

30 april 2020

Financieel & Juridisch

Van Ark: loonkostensubsidie niet verrekend met NOW – door SalarisNet

Werkgevers die loonkostensubsidie voor werknemers met een arbeidsbeperking ontvangen zullen geen lager bedrag onder de NOW ontvangen. De bedragen worden niet verrekend. Zo verduidelijkte staatssecretaris Van Ark (SZW) naar aanleiding van kamervragen.

Werkgevers die loonkostensubsidie ontvangen zijn verplicht een melding te doen bij de gemeente als zij een uitkering onder de NOW-regeling ontvangen. De gemeente behoort vervolgens de subsidie aan te passen aan de tegemoetkoming. Maar er worden geen aanpassingen gedaan om die verrekening ook daadwerkelijk mogelijk te maken. Daarmee vervalt de verplichting om een melding te doen.

De verrekening was opgenomen in de NOW-regeling om te zorgen dat loonkosten niet dubbel zouden worden gefinancierd. Maar in de praktijk blijken daar zulke ingrijpende veranderingen in de systemen van de gemeentes voor nodig te zijn, dat de uitvoering te lastig werd. De kosten zouden te hoog worden. Daarom accepteert Van Ark nu dat er tijdelijk een dubbele financiering ontstaat voor mensen met een arbeidsbeperking. Zij hoopt op deze manier de onrust die was ontstaan bij werkgevers die arbeidsberperte werknemers hebben weg te nemen.

Werkgevers mogen overigens ook gebruik blijven maken van de overige extra voorzieningen en ondersteunende maatregelen voor de arbeidsbeperkten, zoals de no-riskpolis en jobcoach.

Bron: https://www.coronakrant.nl/

Gerelateerd