Ga terug

28 november 2019

Financieel & Juridisch

Uitreiking koninklijke onderscheiding

Burgemeester John Jorritsma reikt op donderdag 28 november een koninklijke onderscheiding uit aan mevrouw drs. E.C. Meijer (Nienke, 54 jaar, Officier in de Orde van Oranje Nassau).

Nienke Meijer is sinds 1989 werkzaam in de uitgeverijwereld en vanaf 2009 in het onderwijs. Ze was de eerste vrouwelijke directeur van een nieuwsblad in Nederland. Onder haar leiding groeide het Eindhovens Dagblad uit tot een invloedrijk medium in Eindhoven en Zuidoost-Brabant. Ze zette zich in voor de invoering van nieuwe technieken en stimuleerde daarnaast onderzoek naar vernieuwingen binnen de media en journalistiek.

In 2009 maakte zij de overstap naar het onderwijs als lid van het college van bestuur van Fontys Hogescholen, waar zij in 2013 werd benoemd tot voorzitter. Ze heeft zich ingezet voor de verbinding tussen het onderwijs, de arbeidsmarkt en maatschappelijke organisaties. Ook in het onderwijs maakte zij zich hard voor vernieuwing. In het bijzonder voor de (maatschappelijke) toegevoegde waarde van studenten/alumni. Nienke zorgde ervoor dat de bijdrage van studenten en alumni niet alleen vanuit een economisch perspectief werd bekeken. Onder haar leiding veranderde de onderwijsinstelling van een brede kwaliteitshogeschool naar een toonaangevend, innovatief kennisinstituut in Zuid-Nederland.

Ze was dé aanjager van diverse succesvolle onderwijscampagnes zoals ‘circulaire carrières in de techniek’ en het 'Brainport Talent & Skills'-akkoord. Als bestuursvoorzitter zette zij zich proactief in voor het bestrijden van het lerarentekort en de verlaging van de werkdruk in het onderwijs. Daarnaast is zij bestuurslid/voorzitter van diverse maatschappelijke en wetenschappelijke organisaties. Nienke wordt ook wel omschreven als het "boegbeeld" van het hoger onderwijs.