29 oktober 2020

Innovatie & DuurzaamheidTech, Ict & Smart

Zes West-Brabanders in finale Topcoach van het Jaar

Technische installatiebranche huldigt beste praktijk- en leerlingenbegeleiders

Maar liefst zes West-Brabanders staan woensdag 4 november in de finale van TopCoach van het Jaar 2020. De leerlingenbegeleiders Richard Tange en Kornee van Terheijden uit Bergen op Zoom, Robin Alberti uit Woensdrecht, John Steennis uit Geertruidenberg, Kees Potappel uit Nieuw-Vossemeer en Jaco bevelander uit Tholen zijn uit ruim 700 voordrachten geselecteerd voor de finale. Tijdens een interactieve live-stream vanuit de Utrechtse Jaarbeurs worden uit 21 finalisten drie winnaars bekendgemaakt in de categorieën: Opleidingsbedrijf, MKB en Grootbedrijf. De TopCoach van het Jaar-verkiezing wordt georganiseerd door Wij Techniek (voorheen OTIB), het ontwikkelingsfonds voor de installatiebranche.

Het West-Brabantse zestal begeleidt leerlingen die van het installatievak hun beroep willen maken. Tange, Van Terheijden, Bevelander en Steennis komen, samen met nog vijf andere finalisten, tegen elkaar uit in de categorie MKB. Tange, Van Terheijden en Bevelander werken zelfstandig vanuit de installatiebedrijven Tange Elektrotechniek en Van Terheijden Groep, beiden in Bergen op Zoom. Bevelander bestiert Installatiebedrijf Bevelander in Tholen. Steennis is in dienst van Radiair Totaalinstallatie in het Utrechtse Lopik. Alberti doet mee voor de categorie opleidingsbedrijven. Hij werkt voor opleidingsbedrijf IW Brabant-Zeeland. Potappel werkt voor DNWG Infra in Bruinisse.

Alle zes de finalisten werken met aspirant-installatiemonteurs in de leeftijd van circa 16 tot 20 jaar. Veel van de jongeren die de finalisten onder hun vleugels hebben, worden in een beroepsbegeleidend leerwerktraject (BBL) opgeleid tot monteur in het installatiewerk. De meesten van hen werken tijdens hun opleiding vier dagen in de week bij een installatiebedrijf en gaan één dag in de week naar school.

Richard Tange | Tange Electrotechniek

Perfectionisme

Tange werkt als zelfstandig ondernemer en heeft in zijn elektrotechnisch bedrijf vijf tot acht leerlingen in opleiding. Studenten die hem hebben voorgedragen, waarderen hun leerlingbegeleider om zijn persoonlijke betrokkenheid en zijn perfectionisme. "Het is een lieve man" zegt Jurderick Dimie over zijn leermeester. "Hij vraagt inzet van ons. Hij wil dat we de puntjes op de i zetten, maar hij neemt ook altijd de tijd om ons na werktijd nog extra theorie mee te geven."

Ook Van Terheijden is zelfstandig ondernemer. Zijn installatiebedrijf in riooltechniek heeft momenteel vier leerlingen in opleiding. Rust en geduld maken van hem een bijzondere leermeester, vindt leerling Lars van Laar. "Hij neemt de tijd om dingen uit te leggen en te helpen." Zelf zegt Van Terheijden daarover: "Rust uitstralen is belangrijk als begeleider. We werken in een stressvol beroep waarin we problemen moeten oplossen. Je moet de jongens de tijd gunnen om daaraan te wennen."

Robin Alberti | IW Brabant-Zeeland

Zelfvertrouwen

Alberti heeft 30 leerlingen onder zijn hoede. De Woensdrechter werkt in Bergen op Zoom en begeleidt daar leerlingen die eens in de twee weken, naast hun werk in de praktijk, bij Alberti aanvullende lessen elektrotechniek krijgen. "Daarbij heeft hij ook aandacht voor wie wij als persoon zijn", zegt leerling Bente van Akkeren. Alberti beaamt dat. "Ik vind het mijn taak om leerlingen, naast vakkennis, ook veel zelfvertrouwen mee te geven", zegt de Woensdrechter over zijn persoonlijke stijl van begeleiden.

Ook Steennis besteedt aandacht aan persoonlijke vorming van zijn leerlingen. Thymo van 't Pad is één van de twee leerlingen die Steennis op dit moment onder zijn hoede heeft. Hij vindt dat zijn leermeester beslist veel meer doet dan hem alleen het vak leren. "John heeft me bijvoorbeeld ook geleerd om beter voor mezelf op te komen. Dat is goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling, maar ook voor mijn functioneren als vakman. Op een bouw moet je namelijk je mannetje staan, anders word je niet gehoord."

Kornee van Terheijden | Van Terheijden Groep

Verantwoordelijkheid

Potappel zit al bijna 38 jaar in het installatievak. Hij heeft bij DNWG Infra permanent een of twee leerlingen onder zijn vleugels. Kovad Mohammad één van hen. Hij ervaart zijn leermeester als familie. "Kees is als een oudere broer voor mij. Het is fijn om van hem te leren. Hij let op me en geeft me veel verantwoordelijkheid."

Leerling Reinier Flikweert zegt hetzelfde over zijn begeleider bij Installatiebedrijf Bevelander. Hij krijgt van Jaco Bevelander veel verantwoordelijkheid binnen diens bedrijf. "Dat maakt me trots en het maakt dat ik nog beter wil presteren." Bevelander geeft zijn leerlingen weliswaar verantwoordelijkheid, maar hij houdt wel goed contact met ze. "Ik ben er wanneer ze me nodig hebben en ik wildat we van elkaar leren. We vormen als bedrijf een hecht team en de leerlingen horen daar helemaal bij."

John Steennis | Radiair Totaalinstallatie

Waardering

Wij Techniek organiseert de TopCoach van het Jaar verkiezing sinds 2016. De organisatie constateert dat de waardering van leerlingen voor de kwaliteit van de opleidingen en de begeleiders groot is. Dat blijkt jaar op jaar ook uit het aantal aanmeldingen.

Uit de ruim 700 kandidaten die dit jaar zijn voorgedragen, zijn na een uitgebreide selectieprocedure en bedrijfsbezoeken 21 finalisten gekozen. De criteria voor de TopCoach van het Jaar zijn gebaseerd op een competentiematrix en gekoppeld aan het Programma Praktijkscholing. De genomineerden worden onder meer beoordeeld op hun persoonlijke werkwijze als coach, betrokkenheid, innovatie en communicatieve vaardigheden.

Jaco bevelander | Installatiebedrijf Bevelander

Op zoek naar vakmensen

De installatiebranche telt in Nederland bijna 140.000 werknemers en bijna 10.000 werkgevers en is één van de sectoren in de economie die voortdurend op zoek is naar goede vakmensen. Eén van de redenen voor die dringende behoefte aan goed opgeleide installatiemonteurs is de energietransitie. Door het Europese Klimaatakkoord is de transitie naar duurzamer bouwen en wonen in een stroomversnelling gekomen. “Daar zijn veel installatiemonteurs voor nodig. Daarom is het belangrijk dat de opleidingstrajecten aantrekkelijk zijn voor de instromers en natuurlijk ook kwalitatief hoogstaand zijn”, zegt Wij Techniek-directeur Sven Asijee daarover.

De jury van de TopCoach van het Jaar verkiezing 2020 bestaat uit een vijftal juryleden die elk een sterke verbondenheid hebben met talentontwikkeling. Topsporter Dennis van der Geest is ambassadeur van de TopTalentlijn en werd wereldkampioen judo in 2005. Bernard Zijlstra kent het beroepsonderwijs uit zijn werk als bestuurder voor CNV Vakmensen en als bestuurslid van Wij Techniek. Claudia Reiner is de vice-voorzitter van Wij Techniek en bestiert, samen met haar echtgenoot, installatiebedrijf Caris & Reiner Installatietechniek in Sittard. Gerrit Veneboer is bestuurder bij Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en Alexander van der Doorn heeft vorig jaar de titel Beste Praktijkbegeleider van Nederland op zijn naam gezet.

Kees Potappel | DNWG Infra

Online finale

De juryleden komen samen in de Utrechtse Jaarbeurs. In verband met de RIVM-richtlijnen rondom het coronavirus vindt het programma voor de finalisten voornamelijk in een interactieve, online omgeving plaats. De finalisten en belangstellenden kunnen het programma via een live-stream volgen.

De drie winnaars van de TopCoach van het Jaar verkiezing 2020 krijgen een beker en een geldprijs van elk 2.500 euro die ze mogen inzetten voor hun begeleidingswerk.