Partner

22 maart 2021

Tech, Ict & Smart

The Art of Light: creëert en performt next level lichtshows

In de rubriek ondernemer/bedrijf in beeld bevraagt Brabant in Business verschillende ondernemers en bestuurders. Een spectaculair interview met The Art of Light oprichter en eigenaar André Beekmans.

The Art of Light ontwerpt, creëert en performt next level lichtshows voor artiesten, festivals en corporate events over de hele wereld. Wij zorgen voor de ultieme ervaring die het publiek nooit zal vergeten.

1. Op welke event is The Art of Light het meest trots op?

We hebben veel fantastische shows neergezet, maar het meest trots zijn we op The Best Of Armin Only in de Johan Cruyff Arena. Dit is een van de grootste producties die ooit heeft plaatsgevonden op deze locatie. In de 4 uur durende show komen alle elementen uit ons vakgebied samen: van rock ‘n roll tot klassiek, theater en natuurlijk een vette dance-show. 

We waren vanaf het begin onderdeel van het creatieve team voor dit project. We hebben meegedacht over het hele concept, een lichtontwerp gemaakt met alle keuze van armaturen en twee maanden lang in de studio alle showelementen op tijdcode geprogrammeerd. Met een team waren we al een paar dagen van tevoren aanwezig om alles te finetunen en natuurlijk op de dag zelf om live te performen. In de arena kwam alles samen tot in de perfectie. De eerste show liep perfect na maanden voorbereiding en daar kwam onze passie voor dit vak echt naar boven. Dit is waarvoor we het allemaal doen. Wanneer je dan achteraf in de recensies leest dat alles aan de show klopte is het plaatje compleet. 

2. The Art Of Light heeft met verschillende artiesten mogen werken zoals Afrojack en Tiësto - hoe hebben jullie dat ervaren?


Het is erg gaaf om te werken met de grote DJ’s. We zijn 10 jaar geleden begonnen met Armin van Buuren en een paar jaar later werden we ook gevraagd om voor Afrojack aan de slag te gaan. Per artiest hebben we een eigen team om de kwaliteit te waarborgen en zo goed mogelijk te performen. Met Armin hebben we al ruim duizend shows gedaan, dus dan leer je elkaar wel goed kennen. DJ’s zoals Armin van Buuren en Hardwell reizen altijd mee met het technische team en als er tijd is gaan we met z’n allen uit eten. Andere DJ’s zijn wat meer op zichzelf en rusten liever even uit op hun hotelkamer. 

Touren is hard werken en veel reizen om die extra dimensie aan de muziek toe te voegen. Ik ben wel eens 4 weekenden achter elkaar op en neer naar Los Angeles gevlogen om daar steeds 1 show te doen. Soms vlieg ik met een privéjet omdat het anders niet uitkomt met de planning. Wat ik nooit zal vergeten is de tour waarbij we een show deden in India en de volgende dag een in Atlanta. We waren 27 uur onderweg tussen deze twee plaatsen, maar door het tijdsverschil paste dat allemaal in één hele lange dag.

Helaas zien we niet altijd veel van de landen waar we komen, maar we hebben wel eens wat vrije dagen gehad op Bali of de Malediven. Die tijd gebruiken we dan om elkaar beter te leren kennen, onze shows nog verder te verbeteren en natuurlijk te genieten van de omgeving. Vaak is het ook nachten doorhalen, tijdzones doorkruisen en meteen weer aan de bak om de volgende show voor te bereiden.

3. Wat is de toekomstdroom van The Art of Light?

We willen nog meer allround worden dan we al zijn. Onze toekomstdroom is om op allerlei verschillende vlakken topspeler te zijn op het gebied van lichtontwerp en shows. We touren nu met de grootste DJ’s van de wereld en dat willen we ook doen met popartiesten en bands. Of voor corporate events. We kunnen en willen de allergrootste events doen, denk aan namen zoals Madonna of Ed Sheeran. 


4. Hoe gaat het nu met jullie in de coronatijd?

Eind 2019 deden we een grote show met oud en nieuw in China. Er gingen toen allerlei geruchten over het coronavirus. Er werden een paar shows gecanceld voor januari, maar we maakten ons daar toen nog niet zo druk om. Net als de rest van Nederland dachten we nog dat het snel weer voorbij zou zijn. De impact bleek groter en dat was wel even een klap.

De wereld over reizen zat er niet in, dus we hadden ineens veel tijd om even stil te staan en na te denken. Eigenlijk was dat heel waardevol, want normaal komen we daar in alle chaos niet snel aan toe. We weten nu veel beter waar we naartoe willen en hebben vorig jaar de focus gelegd op het ontwikkelen van nieuwe technieken om die toekomstdroom waar te maken.

Ook hebben we tijdens corona nog steeds wat mooie projecten gedaan, zoals de livestream concertreeks in het Scheepvaartmuseum. Hier traden Kensington, Duncan Laurence, Danny Vera, Krezip en Ilse de Lange op. Omdat het Amsterdam Music Festival niet doorging hebben we op verschillende locaties in Amsterdam shows gedaan met Armin van Buuren, David Guetta en Don Diablo. Ook zijn we nu bezig met de voorbereidingen van het Eurovisie Songfestival. We hebben leuke projecten lopen gericht op de toekomst, dus laten we hopen dat corona snel achter de rug is zodat we weer grote shows kunnen doen met publiek. 

5. Waarom moeten wij voor The Art of Light kiezen?

Als je een echte signature show wil creëren ben je bij ons aan het juiste adres. Een show is tegenwoordig niet meer een momentopname, want met smartphones en social media gaan de herinneringen veel langer mee. Als artiest wil je te herkennen zijn op de foto’s op Instagram, ook als de foto van een afstandje is genomen en de artiest niet eens zichtbaar is. Met onze brede ervaring kunnen wij zo’n unieke stijl voor je neerzetten. We leveren kwaliteit en hebben ervaring met allerlei soorten events: theater, dance, rock, corporate events - you name it. We zijn die professionele sparringpartner die alles uit handen kan nemen, van concept tot uitvoering. Ons team bestaat uit bevlogen mensen met pure passie voor het vak. Dat is ontzettend belangrijk!


6. Wat hopen jullie mensen te kunnen geven met de events?

Wij willen mensen een unieke experience geven die ze nooit meer vergeten. Dat events door corona nu niet door kunnen gaan is voor veel mensen een enorm gemis. Andersom missen wij het applaus, wat voor ons de drijfveer is om hard te werken en lange dagen te maken om een show tot in perfectie neer te zetten. Als het gaat om entertainment hebben we elkaar nodig. Hopelijk kunnen we later dit jaar weer helemaal los!