1 september 2022

Training & Opleiding

Taalnetwerkcoördinator gaat laaggeletterdheid verder aanpakken in Meierijstad

Op 1 september gaat er een taalnetwerkcoördinator aan de slag in de gemeente Meierijstad en Oss. Haar naam is Diana van Rossum en zij gaat zich hardmaken voor het verder terugdringen en voorkomen van laaggeletterdheid. Dit doet ze samen met de bestaande taalnetwerken, die actief zijn op het gebied van taal en participatie met daarin ONS welzijn, Welzijn de Meierij, Koning Willem 1 College, Stichting Lezen & Schrijven, Volksuniversiteit Oss, Leerwerkloket Noordoost-Brabant, de bibliotheken en de vrijwilligers en ervaringsdeskundigen uit Meierijstad en Oss. In Nederland hebben ongeveer 2,5 miljoen volwassenen moeite met begrijpend lezen, schrijven, rekenen en andere basisvaardigheden. In gemeente Meierijstad zijn dat ongeveer 8800 mensen. Dit heeft grote gevolgen voor hun leven.

Wethouder Johan van Gerwen: “Ik ben blij dat deze verbinder nu van start gaat om laaggeletterden te bereiken, uit te zoeken wat hun wensen zijn en de taalvaardigheid te vergroten. Samen met onze partners zijn we steeds op zoek naar passende oplossingen om deze groep in beeld te krijgen en aan te sluiten bij hun behoefte. Uiteindelijk is het belangrijkste dat alle inwoners in Meierijstad mee kunnen doen.”

Laaggeletterden met Nederlands als moedertaal blijken in de praktijk lastig te bereiken. Diana gaat, met de samenwerkingspartners, zoals het bedrijfsleven, voedselbanken, woningbouwverenigingen, huisartsenposten, UWV en formulierenbrigade actief naar hen op zoek. Ze gaat deze partners helpen om laaggeletterden te herkennen en gaat zorgen voor een juiste doorverwijzing naar een passend onderwijs- en activiteitenaanbod. Ook gaat ze nieuwe partners zoeken, die actief willen bijdragen aan de aanpak van laaggeletterdheid en zich willen verbinden aan het Taalakkoord. Daarnaast gaat ze bijeenkomsten organiseren om het thema laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen en bijvoorbeeld nieuwe taalpunten of voorleesprojecten voor taalarme gezinnen opzetten.

Diana van Rossum, taalnetwerkcoördinator: “Al jaren ontwikkel ik trajecten om basisvaardigheden te versterken en begeleid ik volwassenen hierin. Dit is het mooiste wat er is. Er gaat een wereld voor hen open. In Nederland bereiken we slechts een deel van de doelgroep en dat is enorm jammer. Mijn ambitie is om dit aan te pakken. Hoe eerder we de doelgroep bereiken en de juiste handvatten bieden, des te beter we erin slagen om laaggeletterdheid te voorkomen. En dat verdient iedereen. Samenwerken met partners en ambassadeurs is voor mij onmisbaar om dit te bereiken. Ik nodig iedereen uit die zich betrokken voelt om contact op te nemen want ik verheug me erop om samen aan de slag te gaan.” Diana is te bereiken via e-mail dianavanrossum@nobb.nl.