27 februari 2024

Leisure & CultuurTraining & Opleiding

Subsidie voor hip ‘Booktok’-event en voor cursus moderne kunst

Gedeputeerde Staten hebben vandaag besloten twee projecten uit de Impuls Jongerencultuur te subsidiëren. Het is de eerste toekenning uit de tweede openstelling. Het gaat om een bedrag van in totaal € 19.165. Na de beschikking van dit bedrag is er in deze ronde nog € 436.920 beschikbaar

Gedeputeerde Jo-Annes de Bat: “Tijdens de eerste ronde was deze regeling nog redelijk onbekend. We zien in deze tweede openstelling steeds meer aanvragen binnenkomen en zijn daar ook erg blij mee. Om nog meer goede ideeën en aanvragen binnen te krijgen starten we met een scholentour die wordt benut om zowel leerlingen als betrokken leraren te bereiken. Daarnaast hebben we veel contact met een aantal netwerken van jonge Zeeuwse makers die de regeling zowel intern als extern delen. Kortom: we zetten alles op alles om het beschikbare budget te laten landen in de sector, die dit steuntje in de rug goed kunnen gebruiken.”

Cursus moderne kunst

Stichting Cultuurhuis Kuiperspoort ontvangt € 10.425,- subsidie voor de moderne kunstcursus ‘Dubbele Lijn – Mondriaan versus Moss’. In deze cursus worden deelnemers door kunst professionals in een vijftal sessies, inclusief praktijk, meegenomen in de ontwikkeling van figuratief naar abstracte kunst, gevolgd door een excursie en een tentoonstelling van de eindresultaten van de deelnemers. Deze cursus volgt als leidraad twee belangrijke kunstenaars binnen het constructivisme, Piet Mondriaan en Marlow Moss, die beiden in Zeeland hebben gewoond en gewerkt.

Booktok-event

Bibliotheek Goes (Oosterschelde) ontvangt € 8.740,- subsidie voor het literaire ‘Booktok-event 2024’. Op 8 maart organiseert bibliotheek Goes een BookTok-event in de bibliotheek en boekenhandel De Koperen Tuin. Tijdens dit avondprogramma voor jongeren zullen diverse Nederlandse auteurs aanwezig zijn om boeken te signeren. Daarnaast zullen er meet en greets met booktokkers plaatsvinden, zijn er meerdere diverse workshops, stands met literaire goodies van diverse lokale ondernemers en krijgen deelnemers een Booktok goodiebag mee ter afsluiting. Voorafgaand aan de avond zullen twee auteurs in de middag een bezoek brengen aan scholen in het voortgezet onderwijs om de aanwezigheid van jongeren op het BookTok-event te stimuleren.

Over de subsidieregeling

De Impuls Jongerencultuur is een subsidie van de Provincie Zeeland met middelen vanuit Den Haag om jongeren na corona te stimuleren meer en vaker deel te laten nemen aan culturele activiteiten. Een eerste openstelling liep van juli tot en met december 2023. Tijdens deze eerste ronde was € 552.200,- beschikbaar. In totaal zijn in deze eerste ronde veertien projecten gesubsidieerd. Het overgebleven bedrag van € 261.385,-  is overgeheveld naar de huidige openstelling. In totaal was er in deze ronde € 456.085,- beschikbaar.

Meer informatie leest u op Impuls Jongerencultuur | Provincie Zeeland.