Partner

19 mei 2021

Tech, Ict & Smart

Sociaal experiment: senioren testen AI-cursus

Kunstmatige intelligentie, ook wel Artificial Intelligence genoemd (AI) - wint aan populariteit. Sterker nog, iedereen krijgt er dagelijks bewust of onbewust mee te maken. Daarom heeft Brainport Eindhoven een laagdrempelige cursus ontwikkeld, die maandag 10 mei live gaat, zodat alle inwoners uit de regio zich kunnen ‘bijscholen’ over dit onderwerp. En bij wie kun je die cursus dan beter uitproberen dan bij de meest kritische doelgroep: senioren.


Een app die op basis van een foto van je huid huidkanker opspoort, een zelfrijdende shuttlebus én een boodschappenkar die je boodschappen scant en afrekent. Het zijn zomaar wat voorbeelden die de revue passeren in de Brainport AI-cursus. Maar ze zijn niet voor niets gekozen. Het gaat om AI-toepassingen uit de regio. Want er gebeurt veel op het gebied van wel kunstmatige intelligentie in Brainport. ‘Er zijn hier honderden bedrijven te vinden die zich bezighouden met de ontwikkeling van AI of de toepassing ervan’, vertelt Mira Dreessen, projectleider bij Brainport Development.


Gratis cursus

‘Als Brainport vinden wij het belangrijk dat de inwoners van de regio weten wat er speelt op dit vlak. Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Daarnaast gaan er de komende jaren duizenden banen ontstaan door deze opkomende sleuteltechnologie. Daarom hebben we besloten om een laagdrempelige cursus te ontwikkelen voor de inwoners van onze regio. Gratis. En voor zowel jong als oud.’


Perfecte doelgroep

Om de cursus te testen werden vier senioren uit de regio uitgenodigd op het kantoor van Brainport. ‘We hebben er bewust voor gekozen om mensen die het verst afstaan van deze technologie als eerste de mogelijkheid te geven de cursus te testen. Ze zijn niet opgegroeid met een computer of smartphone, hebben het zichzelf aan moeten leren. Voor ons vormen senioren dus de perfecte doelgroep om de cursus te testen.’


Minder stress door muziek

Een van die vier senioren die de cursus volgde, is Jan. Hij was onder de indruk van de mogelijkheden die AI biedt. ‘Ik kreeg een voorbeeld van een toepassing met muziek. Het is dus al mogelijk om met AI muziek zo aan te passen dat je stressniveau daalt. Dat vind ik echt fantastisch.’ Jan raadt iedereen aan de cursus te doen.‘Uiteindelijk gaat iedereen indirect en soms direct te maken krijgen met de toepassingen van AI in onze regio. Dan moet je daar toch wat van willen weten!?’


Onderdeel van groter plan

De Brainport AI-cursus maakt onderdeel uit van de campagne over sleuteltechnologieën, waarbij alle inwoners van Brainport (ook de Internationals) geïnformeerd worden over sleuteltechnologieën uit de regio. Zo worden bijvoorbeeld basisschoolleerlingen en middelbare scholieren geïnformeerd door middel van lesbrieven.


Brainport AI-cursus vanaf vandaag te volgen

De Brainport AI-cursus is vanaf vandaag te volgen via: https://brainport.ai-cursus.nl/. De cursus bestaat uit zeven hoofdstukken, is beschikbaar in het Nederlands en Engels en neemt in totaal zo’n 90 minuten in beslag. De introductie tot AI doe je al in slechts 15 minuten.


Deelnemende partners

De Brainport AI-cursus is ontwikkeld in samenwerking met de AI-hub Brainport, TU/e EAISI, JADS, Alphabeats, Jumbo, FABULOS en Philips.