Partner

26 februari 2021

Innovatie & Duurzaamheidmobiliteit

SmartwayZ.NL: anders reizen, slimme logistiek en innovatieve pilots op straat

Het slimste mobiliteitssysteem vindt u in Zuid-Nederland

Zuid-Nederland is slim en innovatief. Onze regio trekt steeds meer mensen en bedrijven aan, waardoor de druk op het mobiliteitssysteem fors toeneemt.

Al 5 jaar bundelen bedrijven, kennisinstellingen en overheidspartners hun krachten in het programma SmartwayZ.NL. Zij bouwen samen aan het mobiliteitssysteem van de toekomst. De mobiliteitsoplossingen die ze ontwikkelen, maken dit systeem slimmer, flexibeler, duurzamer en veiliger. Dat is nodig om Zuid-Nederland bereikbaar te houden. En dat merkt u in uw reis van A naar B. Of u hier nou woont, er regelmatig reist, logistieke diensten verleent of onderneemt.

Innoveren = testen, testen, testen 

Innovatieve mobiliteit is hot. We zijn op weg naar flexibel, schoon en zelfrijdend vervoer. Nieuwe mogelijkheden schieten als paddenstoelen uit de grond en de urgentie wordt steeds meer gevoeld. Zo kopte de Volkskrant onlangs: “Dertig stadscentra sluiten de poort voor vervuilend vervoer.” Deze steden mogen vanaf 2025 enkel nog met schoon vervoer worden bevoorraad. Tilburg, Eindhoven en Den Bosch doen mee.  

Ook Brabantse bedrijven zetten flink in op mobiliteitsinnovatie. Van razendsnelle fietsen (speed pedelecs) tot elektrische deelauto’s, de zonneauto van Lightyear of de zelfrijdende minibusjes die momenteel door Helmond rijden. Voor alle innovaties geldt: ze moeten getest en doorontwikkeld worden. Het liefst in de échte wereld. Zo krijg je niet alleen inzicht in de techniek, maar ook in de effecten op de omgeving.  

SmartwayZ.NL faciliteert bedrijven bij het testen en ontwikkelen van hun mobiliteitsinnovaties. Van Breda tot aan Maastricht mogen bedrijven hun innovaties toepassen in de openbare ruimte. Het doel: samen meer leren over de bouwstenen voor het mobiliteitssysteem van morgen. Ook helpt SmartwayZ.NL startups met een slimme mobiliteitsoplossing aan een vliegende start, door ze te verbinden aan een bekende eerste klant, zoals Eindhoven Airport of de Efteling. 

Minder files. Ook post-corona. Zo werkt het

Overheid, ondernemers en onderwijs in Brabant maken afspraken over slim reizen naar het werk en school zodra we dat weer mogen en willen. Want de periode met dagelijkse files door woon-werkverkeer willen we achter ons laten. Er liggen kansen zoals het spreiden van les- en werktijden, mobiliteitshubs en nieuwe manieren van reizen, zoals deelfietsen en e-scooters in combinatie met het ov.”  

Maar anders reizen gaat natuurlijk niet vanzelf. Handige tools en alle kennis over flexibel (thuis)werken en slim reizen staan op www.zowerkthet.nl. Daarnaast kunnen ondernemers een beroep doen op het Brabant Mobiliteitsnetwerk (BMN), dat uw bedrijf persoonlijk op weg helpt met nieuwe mobiliteitsoplossingen en beleid.” 

Slimme logistiek  

Zuid-Nederland kent belangrijke logistieke hotspots (o.a. West-Brabant, Tilburg-Waalwijk, Brainportregio Eindhoven) en verbindingsroutes (A58, A67 en N279). Dus ook het transport in de regio willen we zo efficiënt, veilig en duurzaam laten verlopen. Met slimme logistieke toepassingen kunnen we piekmomenten op de weg mijden, routereistijd betrouwbaarder en sneller maken, ladingen efficiënter vervoeren én de verkeersveiligheid verhogen. Data is hierbij essentieel. Want in een slim logistiek systeem zijn verladers, transporteurs, wegbeheerders, infrastructuur en voertuigen continu met elkaar verbonden en wisselen informatie uit; in-truck, via wegkantborden en planningsinformatie.  

Niet alleen op de verbindingsroutes, maar ook in de stad zijn er ontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe methoden voor efficiëntere bouwlogistiek. Door het logistieke verkeer in de gehele bouwketen af te stemmen, via zogenaamde bouwhubs, daalt het aantal bouwkilometers flink. Dat draagt bij aan de effectiviteit en efficiëny van de bouw.  

SmartwayZ.NL werkt op het gebied van slimme logistiek samen met de Logistieke Community Brabant (LCB), Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, TKI Dinalog en serviceproviders. Zo krijgen ze ontwikkelde diensten landelijk beschikbaar en, andersom, kunnen ze elders ontwikkelde diensten snel aanbieden in Zuid-Nederland. 

Haak aan 

Intensief samenwerken is essentieel om het mobiliteitssysteem van de toekomst te kunnen bouwen. In Zuid-Nederland zijn er tal van projecten en initiatieven. SmartwayZ.NL nodigt u nadrukkelijk uit om aan te sluiten! Bent u ook een game changer in mobiliteit? Neem dan contact met ons op: www.smartwayz.nl