20 september 2022

Innovatie & Duurzaamheid

Serieuze innovaties bij Yaskawa in FEDA-lounge

“Het ecosysteem dat op zo’n lounge ontstaat”

Yaskawa is van oorsprong een Japans bedrijf maar opereert inmiddels wereldwijd. De Benelux vestiging heeft twee business units waarvan ‘Drives Motion Controls’ deelneemt aan de WoTS. Business Unit Manager Erik van Driel vertelt over het belang van beurzen en de meest recente ontwikkelingen binnen het bedrijf waaronder een focus op duurzaamheid met speciale frequentieomvormers. Yaskawa Benelux prijst zich gelukkig met haar standplaats midden in het hightech centrum van Eindhoven: Brainport Industries Campus. Een ‘bruisende' plek waar mensen en bedrijven elkaar inspireren om steeds weer met technische innovaties de wereld nóg wat beter, veiliger en efficiënter te maken. Dit doet de Benelux vestiging van Yaskawa via twee business units: Robotics en Drives Motion Controls. Erik van Driel is business manager van de laatstgenoemde en geeft aan: "Onze unit vloeide voort uit het Japanse moederbedrijf dat al sinds 1915 bestaat en groot is geworden in de industriële automatisering met mechatronica als specialisatie. Voor onze business unit betekent dit dat de focus ligt op respectievelijk servosystemen, motion control en frequentieregelaars en daarnaast PLC en HMI."

Groot, maar toch flexibel
De grootste kracht van het bedrijf ligt wat Van Driel betreft in de enorme hoeveelheid kennis over en ervaring met industriële automatisering in een breed pallet aan sectoren en branches. Dit aangevuld met een uitgebreid programma én goed opgeleide mensen, betekent dat Yaskawa voor praktisch ieder vraagstuk op het vlak van industriële automatisering een antwoord heeft. Veelal nog standaard beschikbaar in het assortiment ook. "Veel van onze producten zijn afgestemd op mechatronische oplossingen", geeft hij aan. "Daar waar mechanische en elektrische aandrijftechniek synergetisch wordt gecombineerd met de juiste software. Door de breedheid van het programma is het relatief eenvoudig een klantspecifieke oplossing samen te stellen die exact is afgestemd op de applicatie. Omdat we verder wereldwijd werken, produceert Yaskawa haar componenten bovendien in grote hoeveelheden wat een gunstige invloed heeft op de prijs én de kwaliteit."

Innovaties
Op de WoTS toont Yaskawa enkele serieuze innovaties. De meest in het oog springende is wel i³ CONTROL (spreek uit: i-cube control). Een platform dat een universele oplossing biedt voor branchespecifieke controllers waarin alles technisch op elkaar is afgestemd: van de engineeringsoftware en controller hardware tot en met de geïntegreerde chiptechnologie. Van Driel: "Een volledig ‘open' platform dat eenvoudig is te combineren met componenten van derden. De officiële introductie vond plaats op de afgelopen Hannover Messe en Nederland doet dit dunnetjes over op de WoTS. Naast het universele karakter is een van de kenmerkende voordelen dat dit platform te programmeren is met behulp van C-Sharp en C++, maar ook geschikt is voor hogere programmeertalen. Een eigenschap die door vooral de nieuwe generatie software engineers wordt gewaardeerd."

Met enige trots noemt hij ook het programma frequentieregelaars dat regelmatig wordt uitgebreid met nieuwe uitvoeringen voorzien van nieuwe functionaliteiten. "Yaskawa is met recht een ‘grote' producent" geeft hij aan. "We hebben inmiddels een installed base van 32 miljoen stuks wereldwijd wat meteen betekent dat de hoeveelheid kennis van frequentieregelaars in praktisch iedere denkbare applicatie groot is. Qua nieuwe functionaliteit hebben we onder meer de CR700 toegevoegd die specifieke voordelen biedt voor kraantoepassingen."

Duurzame samenleving
Tot slot zal op de stand in de FEDA-lounge expliciet worden gewezen op de rol van techniek - waaronder frequentieregelaars - binnen het wereldwijde streven naar een duurzame samenleving. Dit geldt eigenlijk al voor de standaard regelaars die voorkomen dat energie onnodig wordt ‘weggesmoord', maar zeker voor de generatie die gebaseerd is op de zogenaamde matrixtechnologie. Deze compacte omvormers zijn in staat om remenergie - bijvoorbeeld van roltrappen, robots, takels en HVAC-machines - weer op te nemen en af te geven aan het net. Een efficiëntieverbetering is het gevolg.

Een tijd van weerzien
Maar waarom eigenlijk een stand in de FEDA-lounge voor zo’n groot, wereldwijd opererend bedrijf? Voor Van Driel geen moeilijke vraag: “Het ecosysteem dat op zo’n lounge ontstaat, spreekt me als eerste erg aan. Daarnaast is het ook een praktische oplossing. Er zijn door COVID zoveel beurzen gecanceld dat het niet rendabel was om een grote stand voor alleen de WoTS in te richten. De beschikbare stands op de FEDA-lounge waren wat dat betreft echt een uitkomst. ”En natuurlijk heel prettig dat deze beurs wél weer kan plaatsvinden. Het is een van de mogelijkheden om in korte tijd met veel mensen contact te hebben; wat dat betreft denk ik dat de rol van beurzen nooit zal zijn uitgespeeld. Dit jaar vind ik bijzonder omdat we ook de mensen gaan ontmoeten die we door de COVID periode eigenlijk uitsluitend online hebben gesproken en gezien. In deze tijd hebben we heel bewust het contact met onze klanten opgezocht; via een telefoontje of een webinar waarin we ons kunnen deelden. Een beetje tegen de verwachtingen in heeft dat tot diverse mooie relaties en inmiddels ook oplossingen geleid.”

“Ik nodig echt alle OEM-ers uit om een kijkje te nemen op onze stand en in elk geval kennis te maken”

Alle OEM-ers uitgenodigd
Ook deze oplossingen toont het bedrijf graag op de WoTS waarmee het kan laten zien dat deze van hoge kwaliteit zijn. Maar óók om aan te geven hoe zij hun klanten ondersteunen bij het volledige traject van ontwerpen en installeren tot het programmeren en het uitvoeren van onderhoud. Hiervoor is tevens een ‘hotline support’ ingericht. Van Driel: “Last but nog least dragen we graag onze kennis over aan zowel beginners als gevorderden binnen onze Yaskawa Benelux Academy. Ik nodig echt alle OEM-ers uit om een kijkje te nemen op onze stand en in elk geval kennis te maken.”


dit artikel is oorspronkelijk geschreven en gepubliceerd door Vakblad Aandrijven & Besturen