7 juni 2022

Leisure & Cultuur

Schoenenkwartier in Waalwijk opent op dinsdag 28 juni Nieuwe leisure hotspot in de Brabantse Langstraat

Op dinsdag 28 juni vindt in het rijksmonumentale Krophollercomplex op het Raadhuisplein in Waalwijk de opening plaats van het nieuwe Schoenenkwartier. Dit eldorado voor cultuur-, design en schoenliefhebbers, ondernemers, ontwerpers, kunstenaars en vaklieden is de nieuwste aanwinst in het rijtje leisure hotspots van VisitBrabant. Het is een rijtje dat er wezen mag: Efteling, Loonse en Drunense Duinen, vestingstad Heusden en… Schoenenkwartier.

Museum

Het ambitieuze concept van het Schoenenkwartier mikt op 35.000 bezoekers per jaar en berust op drie pijlers: Museum, Maaklabs en Kenniscentrum. Het Museum presenteert, naast een vaste collectie, ook twee keer per jaar een wisselende tentoonstelling. De driedelige openingstentoonstelling is meteen al een klapper. Onder de titel Put On Your Red Shoes. Idol-Icon-Influencer onderzoekt deze expositie de relatie tussen schoenen en muziek. Deel 1 focust op idolen als David Bowie, Elvis Presley, Madonna, Freddie Mercury en Lady Gaga, hun kleding en levensstijl. Deel 2 zoomt in op merken die aan muziekstromingen of muzikanten verbonden zijn en een iconische status verwierven, zoals Dr. Martens, Timberlands en de Wallabees van Clarks. Deel 3 illustreert hoe popsterren van nu zich als influencers profileren: hoe zij met eigen merken handig inspelen op de behoefte van fans om hun idool te benaderen. Ook toont de tentoonstelling de connectie tussen grote internationale sterren en Nederlandse ontwerpers. Blikvangers zijn onder meer de rode sandalen van David Bowie aka Ziggy Stardust, de Chopines van Jan Taminiau voor Beyonce, en de witte laarzen van zowel Agnetha en Björn van ABBA. De komende jaren volgen er nog exposities over leather jackets, René van den Berg, de 'maanschoen' en innovatieve materialen, de toekomst van de sneaker, en nog veel meer. 

Maaklabs

In de Maaklabs op de begane grond houden ontwerpers, schoenmakers, leerbewerkers, kunstenaars en vakstudenten zich bezig met ontwerp en experiment. In deze openbaar toegankelijke ruimte, waarin ook het café en de museumwinkel zich bevinden, kun je als bezoeker gewoon meekijken en zelf in diverse workshops aan de slag. Voor bedrijven is er de mogelijkheid om aan te haken bij onderwijsprojecten waarin studenten ervaring opdoen. Testen, proberen, falen en opnieuw beginnen, dat is in de Maaklabs het speelveld. 

Kenniscentrum

Het Kenniscentrum op de eerste etage heeft een bibliotheek, educatieve ruimte, archief, een auditorium en een materialenkast waar je verschillende leersoorten en leeralternatieven kunt voelen, ruiken en onderzoeken. Je vindt er doorzichtig leer, diverse soorten kunstleer en leer dat bijvoorbeeld is vervaardigd van platgedrukte koeienmagen. Voorts is er informatie ove