Ga terug

2 april 2020

Innovatie & Duurzaamheid

Samenwerking Bruns-Platvorm is als winnaar uit de bus gekomen

De aanbestedingsprocedure voor het inrichten van het Mauritshuis in Willemstad als bezoekerscentrum is afgerond. Er is door drie partijen een ontwerpvisie, ontwerp voor de hal en plan van aanpak, opgesteld. Deze zijn beoordeeld door een onafhankelijke commissie. Daarnaast brachten bezoekers van het Mauritshuis en inwoners afgelopen februari gedurende een tentoonstelling hun stem uit wat betreft het in hun ogen beste ontwerp voor de hal. Dit kon door het geven van een rapportcijfer voor de drie ontwerpen. Het rapportcijfer maakte onderdeel uit van de kwalitatieve beoordeling. De samenwerking Bruns-Platvorm heeft de aanbesteding gewonnen.

Bruns is de producent en Platvorm is verantwoordelijk voor het ontwerp in samenwerking met het bureau voor inhoudsontwikkeling Duinzand. Gezamenlijk gaan zij komend jaar, samen met gemeente en partijen in Willemstad, aan de slag. Zodat het Mauritshuis vanaf het toeristenseizoen 2021 het bezoekerscentrum is van de Zuiderwaterlinie en de Stelling van Willemstad

Winnende inschrijving

In de beoordelingscommissie waren partijen betrokken die met het Mauritshuis verbonden zijn, zoals de Heemkundekring en de stadstafel van Willemstad. Daarnaast hebben ook bezoekers / inwoners een stem gekregen door het geven van rapportcijfer voor de drie ontwerpen. Uiteindelijk zijn er 59 geldige stemkaarten geteld. Het gemiddelde rapportcijfer is meegenomen in de uiteindelijke beoordeling.

‘Hieruit is Bruns-Platvorm als winnaar uit de bus gekomen’, licht wethouder Danny Dingemans toe. Wethouder Dingemans: ‘De conclusie vanuit de beoordelingscommissie is dat het totaalplaatje van Bruns-Platvorm gaat zorgen voor een goed ingericht Mauritshuis, waarbij de oude historische verhalen van het Mauritshuis, de Stelling van Willemstad en de Zuiderwaterlinie op een interessante eigentijdse manier via personages worden verteld. Hierbij krijgt de bezoeker het gevoel dat hij/zij er daadwerkelijk bij is. Het plan van aanpak en de presentatie hebben vertrouwen gegeven in de personen achter Bruns en we verwachten dat het Mauritshuis in het toeristenseizoen 2021 een volwaardig en aantrekkelijk bezoekerscentrum is.’

Hal met toeristisch informatiepunt

In het ontwerp van Bruns-Platvorm wordt de monumentale hal zoveel mogelijk in haar waarde gelaten. De hal is zo ingericht dat links van de entree een ontvangst- en informatiebalie komt. Hier worden bezoekers bij binnenkomst welkom geheten door het beeld van de levensgrote prins Maurits, de oprichter en eerste bewoner van het gebouw. Bij de gastheren en –vrouwen bij de informatiebalie kunnen bezoekers informatie opvragen over activiteiten in de omgeving en over de presentatie in het Mauritshuis. Verder worden onder andere in het ontwerp de hoogtepunten van de toeristische bezienswaardigheden en activiteiten in de hal extra uitgelicht op een interactieve informatiewand.

Dit alles met als doel dat het prachtige gebouw een volwaardig, aantrekkelijk en interessant bezoekerscentrum wordt dat multifunctioneel gebruikt kan worden door zowel bezoekers, voor bruiloften als vergadergasten. Hierdoor verwachten we dat de bezoekersaantallen gaan stijgen en de bezoeker via de interactieve exposities ook wordt verleid om ook de Stelling van Willemstad en Zuiderwaterlinie te gaan ontdekken.

In de komende maanden worden de verhalen verder uitgewerkt en vertaald naar het belevingsconcept. Hierbij worden de Heemkundekring, stadstafel en gemeente nauw betrokken. Eind april verwachten wij de eerste ontwerpen te kunnen delen

Bezoekerscentrum

Zo wordt het Mauritshuis een bezoekerscentrum voor de Stelling van Willemstad en Zuiderwaterlinie met een toeristische en museumfunctie. Het Mauritshuis wordt ingericht om het verhaal van de Stelling van Willemstad en de Zuiderwaterlinie te vertellen. Dit wordt op zo’n manier gedaan dat het voor jong en oud interessant is. Daarnaast blijft het Mauritshuis ook nog steeds een karakteristieke trouw- en vergaderlocatie.

Let op: Helaas zijn de deuren van het Mauritshuis op dit moment gesloten door maatregelen tegen het coronavirus. Wij hopen onze bezoekers zo snel mogelijk weer te kunnen ontvangen.

Gerelateerd