12 december 2022

‘SAMEN VORMEN WE ÉÉN GROTE FAMILIE’

De arbeidsmarkt in Nederland, en zeker binnen Brainport, wordt steeds internationaler. Mensen met allerlei achtergronden werken samen voor één bedrijf. Ook de Groenen Groep heeft een grote diversiteit aan medewerkers. De grond- en sloopwerker en wegenbouwer zet zich in om iedereen onderdeel van het team te laten zijn.

Het Veldhovense bedrijf is in 1999 opgericht door vader Louis, zoon Ronnie en dochter Esther Groenen. Inmiddels is Louis met pensioen en vormen broer en zus de directie. Vader Groenen staat hen bij met raad en daad. Het is een echt familiebedrijf met een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor zijn personeelsleden.

Heelhuids thuiskomen
Dat uit zich onder andere in de nadruk op veilig werken. „Het gaat ons erom dat onze mensen ’s avonds weer heelhuids aan de eettafel zitten. Ze weten allemaal hoe ze veilig moeten werken, maar in de praktijk wil het, bijvoorbeeld door tijdsdruk, er wel eens bij inschieten. Door bewuster ermee bezig te zijn en respect te hebben voor zichzelf en elkaar is het makkelijker elkaar hierop aan te spreken”, zegt Esther

Medewerkers werken meestal in tweetallen. Groenen probeert collega’s aan elkaar te koppelen die qua taal, capaciteiten en karakter matchen. „Hoe beter de klik, hoe meer ze voor elkaar over hebben. Ze zullen dan ook een oogje in het zeil houden bij elkaars veiligheid.”

De grond- en sloopwerker is, naast diverse ISO-certificeringen, gecertificeerd op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu (VCA, BRL-SVMS 007, SCL) en werkt met de Veiligheidsladder. Dit instrument meet het veiligheidsbewustzijn binnen de organisatie. „Die certificeringen helpen ons om de thema’s nog verder in te bedden in onze bedrijfsvoering. We staan er echt voor, niet alleen als de auditor komt.”

Streepje voor door keurmerken
De keurmerken zorgen er ook voor dat het bedrijf een voorsprong heeft op degenen die dit niet hebben. Grote opdrachtgevers vragen er steeds vaker om of ze stellen het zelfs als voorwaarde. De Groenen Groep werkt onder meer voor ASML, NS, landelijke en regionaal opererende bouwbedrijven, (lokale) overheden en woningbouwcorporaties. „We willen een kwalitatief goede partner zijn. Daar dragen de certificeringen zeker aan bij.”

Naast de trainingen op het gebied van veiligheid, besteedt Groenen ook veel aandacht aan de ontwikkeling van haar medewerkers. Zo heeft inmiddels meer dan negentig procent van het personeelsbestand minimaal een mbo-diploma. Esther: „Sommige mensen zijn heel jong gestart met werken en hebben nooit de kans gehad om een opleiding af te ronden. Wij willen ze die kans wel bieden door met hen een EVC-traject aan te gaan.” Hierbij wordt in kaart gebracht wat iemand aan kennis en vaardigheden in de praktijk heeft opgedaan. Aangevuld met een succesvol examen rekenen en taal levert dit een mbo-diploma op.

Ondernemer van het Jaar
Onder meer deze inzet voor haar mensen viel op bij WTC Eindhoven. Het bezorgde de directeur de titel ‘Ondernemer van het Jaar’. „Dat vind ik een enorme eer, maar het voelt niet als een prestatie voor mij. Het is gewoon mijn werk.”

Een ander onderdeel van haar werk is netwerken. „We zijn lid van WTC omdat die club mensen elkaar echt vooruit wil helpen. Het gaat niet om opdrachten werven. Het gaat mij erom relaties aan elkaar te verbinden. Daar haal ik voldoening uit.”

Dat doet ze bijvoorbeeld als lid van de commissie Familiebedrijven. „We kijken waar ondernemers van familiebedrijven vaak tegenaan lopen. Bijvoorbeeld: ‘Hoe hou je privé en zakelijk gescheiden?’ Na een bijeenkomst ben ik altijd weer geïnspireerd. Anderen hebben oplossingen waar ik zelf nog niet aan gedacht had. Ik leer ervan en ga er soms zelf mee aan de slag.”