Ga terug

29 november 2019

Nieuws

Samen tegen racisme

gistermiddag (28 november) was een gesprek in Zeist over maatregelen tegen racisme en discriminatie. Bij de KNVB praatten Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira, de minister-president en de ministers Bruins en Grapperhaus hierover. Recente incidenten – waaronder die rondom de wedstrijd FC Den Bosch-Excelsior – vormden de aanleiding voor dit gesprek. Ook burgemeester Mikkers en voorzitter Schouten van FC Den Bosch waren aanwezig. De partijen onderstreepten de noodzaak om in de strijd tegen racisme en discriminatie samen te werken. Dat is iets dat we in ’s-Hertogenbosch ook zo zien. Het is niet alleen een ‘voetbalprobleem’. Als maatschappij hebben we samen een verantwoordelijkheid om dit probleem te benoemen en te bespreken. Burgemeester Mikkers: “Racisme en discriminatie horen hier niet thuis. We hebben onze reputatie als meest gastvrije stad van Nederland hoog te houden. Daar hoort verbinding maken en gelijkwaardigheid bij. Ik hoop ook dat inwoners, ondernemers en organisaties daar hun verantwoordelijkheid in nemen. Zodat we een stad blijven waar we trots op zijn.”

FC Den Bosch

Voor FC Den Bosch ligt er de taak om dit probleem in hun club te regelen. Het is ook iets waar de club steun en hulp bij vraagt. De maatregelen die het kabinet en KNVB gaan nemen, zijn daarin belangrijke. Ook als gemeente geven we ondersteuning waar mogelijk. Het mooi zijn wanneer ook andere partijen hierin een rol pakken.

Gezamenlijk programma

Het kabinet wil dat de pakkans omhoog gaat en wil daarom meer slimme camera’s. Die kunnen bijvoorbeeld mensen herkennen. De KNVB gaat de maximale duur van een stadionverbod verhogen van 5 naar 10 jaar. Naast deze ‘harde maatregelen is er ook aandacht voor de ‘zachte kant’. Educatie, ondersteuning en voorlichting zijn net zo goed nodig om de gewenste gedragsverandering te ‘realiseren. FC Den Bosch maakt dit onderdeel van het vernieuwde supportersbeleid, dat ze nu in de maak heeft.

Gerelateerd