Ga terug
Partner

7 oktober 2019

Nieuws

Recreatieve fietsers besteden 36% meer in Brabant

De bestedingen per recreatieve fietstocht liggen in Brabant, met 4,50 euro per activiteit, ruim een derde (36%) boven het landelijk gemiddelde (3,30 euro). In totaal wordt in Brabant jaarlijks circa 129 miljoen euro uitgegeven tijdens 28,6 miljoen recreatieve fietstochten in Brabant. Reden te meer om te investeren in uitstekende routenetwerken en om routekansen in jouw gemeente of streek te benutten.

De nieuwe cijfers zijn afkomstig uit de Provinciale Rapportage Recreatief Fietsen Noord-Brabant 2019, vorige week uitgebracht door het Landelijk Fietsplatform. Volgens het rapport zijn in 2018 in Brabant 28,6 miljoen recreatieve fietstochten ondernomen. Dit is 15% van alle recreatieve fietstochten die Nederlanders maken. Alleen in Zuid-Holland wordt meer gefietst, maar deze provincie heeft ook meer inwoners.

Brabant goed voor een vijfde van totale uitgaven

In totaal is in 2018 circa 129 miljoen euro uitgegeven aan recreatieve fietstochten in Brabant. Dat is circa een vijfde van het totale bedrag van 629 miljoen euro, dat in heel Nederland door Nederlanders werd uitgegeven aan recreatieve fietstochten. Meer dan de helft van deze uitgaven ging naar consumpties en ruim een derde werd in winkels uitgegeven.

Recreatieve fietsers zijn bovendien flink meer gaan uitgeven sinds 2015, bijvoorbeeld aan een hapje, drankje of overnachting. Ter vergelijking: in 2015 werd 2,09 euro per activiteit uitgegeven in Brabant. Landelijk was dat toen 1,46 euro.

Routes dragen bij aan prettige leefomgeving

Landelijk geven recreatieve fietsers jaarlijks ruim 2,4 miljard euro uit aan hun hobby. Ruim 1,2 miljard euro wordt onderweg in de regio uitgegeven. Eric Nijland, directeur van het Fietsplatform: “Investeren in goede recreatieve voorzieningen stimuleert niet alleen de vrijetijdseconomie, het draagt ook bij aan een prettige leef- en verblijfsomgeving. Het maakt steden, dorpen of regio’s aantrekkelijk om in te wonen.”

Brabantse horeca hoog gewaardeerd

Brabant gooit hoge ogen met haar talrijke horecalocaties, blijkt verder uit het onderzoek. Fietsers in Brabant zijn bovengemiddeld tevreden over het aantal horecapunten onderweg. En in Noord-Brabant wordt meer dan gemiddeld gestopt bij een horecagelegenheid, maar wordt juist minder dan gemiddeld gebruikgemaakt van picknickbankjes en rustplaatsen onderweg.

Meer nieuws uit Brabant? Klik dan op de volgende link

Gerelateerd