Ga terug

11 december 2020

Innovatie & Duurzaamheid

Predicaat ‘Koninklijk’ voor Smeva Group

Smeva krijgt op 17 december het predicaat ‘Koninklijk’ toegewezen van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander der Nederlanden. Het is een kroon op het werk van het Brabantse familiebedrijf dat al 100 jaar hoogwaardige toonbanken, koel- en vriescellen en stekkerklare koelmeubelen ontwikkelt, produceert en levert aan klanten over de hele wereld.

Smeva neemt de Koninklijke onderscheiding met trots in ontvangst en ziet het predicaat als een bekroning op generaties gepassioneerd werk. Inmiddels staat de derde generatie Smets aan het roer van het Valkenswaards bedrijf en is Smeva met haar 230 medewerkers een vaste waarde binnen de Brabantse gemeenschap. Charles Smets (CEO Smeva Group): “Ik ben met Smeva opgegroeid en ik had het niet anders gewild. Al 100 jaar ontwikkelen, produceren en leveren we producten aan klanten over de hele wereld. De betrokkenheid van de familie is in de gehele organisatie voelbaar. Mijn opa Marcelis Smets richtte het bedrijf in mei 1920 op onder de naam Stoommeubelfabriek De Nijverheid. Mijn vader, Frans Smets, heeft het bedrijf daarna groot gemaakt in koeltechniek. Helaas is hij recent overleden, maar dit predicaat is de kroon op zijn werk.”

Stay cool: Smeva 100 jaar

In de afgelopen eeuw heeft de koeltechnische branche een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Smeva is uitgegroeid tot een bekend innovatief bedrijf in koeltechnische oplossingen. Werd er in de beginperiode van Smeva nog gekoeld met koelstaven, tegenwoordig worden milieuvriendelijke natuurlijke koudemiddelen, zoals propaan en CO2, gebruikt voor het koelen van producten. Smets: “Hoe blijf je een succesvol bedrijf in koeltechniek? Smeva staat voor kwaliteit, degelijkheid en betrouwbaarheid. Dat horen we ook terug van onze klanten. Mijn vader kwam in zijn tijd met grensverleggende koeltechnische innovaties op het gebied van prefab modulaire koel- en vriescellen en volledig geïntegreerde bedieningstoonbanken. Dat innovatieve karakter hebben we altijd vastgehouden.”

Koninklijk in coronatijd

Het feest ter ere van het 100-jarig jubileum heeft het bedrijf helaas moeten annuleren. De uitbraak van corona gooide roet in het eten. Er is daarom op gepaste wijze, middels een virtueel event, invulling gegeven aan het bijzondere jubileum. Smeva-directeur Henk Dibbets licht toe: “Juist nu - in een samenleving waarin gezondheid centraler staat dan ooit - ligt de nadruk steeds meer op het beter bewaren en presenteren van vers voedsel. Bacteriën krijgen zo minder kans om te groeien en klanten kiezen door de uitnodigende presentatie sneller voor verse producten. Dit predicaat is een fantastische mijlpaal voor Smeva. Successen uit het verleden helpen je vandaag bij het uitzetten van een nieuwe koers.”