Partner

2 februari 2022

Tech, Ict & Smart

Pivot Park viert tienjarig bestaan

De vlag kan uit op Pivot Park. Op 1 februari is het namelijk precies tien jaar geleden dat het Osse life sciences park zijn levenslicht zag. In die periode heeft het bedrijvenpark zich ontwikkeld tot een biofarmaceutische hotspot. Om het jubileum te vieren, staat Pivot Park in 2022 stil bij zijn successen én kijkt het uit naar de toekomst. Onder andere met een Walk of Fame en een podcastserie.

 

Pivot Park werd in 2011 opgericht op initiatief van MSD, de provincie Noord-Brabant, de gemeente Oss, de ministeries van EZ en VWS en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Samen hadden ze hiermee een concreet doel: voorkomen dat er door het sluiten van de R&D-faciliteiten op het voormalige Organon-terrein 1.100 banen en veel waardevolle kennis verloren zou gaan. De oplossing was een nieuwe life sciences campus die enige tijd later de naam Pivot Park kreeg.

 Verbinder

Die naam werd niet zomaar gekozen, vertelt directeur Brigitte Drees. “Pivot betekent spil of draaipunt. Het staat voor de rol die het park volgens de initiatiefnummers moest gaan vervullen: die van een verbinder van bedrijven en kennisinstituten die zich richten op innovaties in de ontwikkeling van geneesmiddelen. Welnu: dat is ons toen razendsnel gelukt en dat lukt ons tien jaar later nog steeds.”

 Successen

Bekende successen die Pivot Park en zijn huurders in tien jaar tijd hebben zijn legio. Maar volgens Drees doe je heel veel bedrijven tekort door er slechts één of twee uit te lichten.

“Waar we daarnaast trots op zijn is het lectoraat Drug Discovery dat we naar Oss hebben gehaald en  de aanstaande nieuwbouw van Grizzly op ons terrein. Met een community van ruim zestig huurders en 650 medewerkers die elkaar goed weten te vinden, kunnen we in mijn ogen het beste spreken van één groot succes.”

 Podcastserie

In 2022 staat Pivot Park stil bij alle hoogtepunten. Met de huurders natuurlijk, maar ook met een breder publiek. Drees: “We werken bijvoorbeeld aan een Walk of Fame: een rondleiding op de campus waarbij bezoekers zelfstandig ons verhaal kunnen ontdekken aan de hand van korte films op vaste locaties. Ook lanceren we binnenkort een podcastserie. Daarbij gaan we in gesprek met de leaders in life sciences van vandaag én morgen. Een mooie manier om te laten zien dat we serieus zijn in onze ambitie om uit te groeien tot de belangrijkste campus van Europa voor biofarmaceutische innovatie en ontdekking.”

 Community-gevoel

Om de volgende tien jaar net zo succesvol te maken als de eerste, richt Pivot Park zich op de realisatie van een incubator, de verdere ontwikkeling van vastgoed en het versterken van de connectie met het onderwijs. “We moeten in alle denkbare opzichten aantrekkelijk en levendig blijven, zowel voor onze bestaande huurders als voor de toekomstige”, aldus Drees. “Gezond doorgroeien zónder ons community-gevoel te verliezen: dat is misschien wel onze voornaamste uitdaging voor de toekomst.”