Philips is de grootste aanvrager van patenten in Nederland

Afbeelding

Philips was in 2024 de grootste Nederlandse aanvrager van patenten bij het Europees Octrooibureau (EPO), met in totaal 1.231 aanvragen. Binnen de medische technologie was Philips koploper in Europa, met 594 aanvragen. Deze aantallen illustreren Philips’ langdurige staat van dienst als innovator, en in het bijzonder de leidende rol die het bedrijf speelt in de transformatie van de zorgsector. Door de integratie van informatica en kunstmatige intelligentie (AI) helpt Philips zorgprocessen en de kwaliteit van zorg te verbeteren en de kosten per patiënt te verlagen.

De innovaties van Philips, dat met zijn wereldwijde R&D-programma’s inmiddels een 134 jaar lange geschiedenis heeft, droegen in 2024 bij aan een betere gezondheid en welzijn van bijna 2 miljard mensen. Daarmee ligt het bedrijf op koers met zijn doel om in 2030 2,5 miljard levens te verbeteren.

“Al meer dan 130 jaar loopt Philips voorop in innovaties die bijdragen aan het verbeteren van het leven van mensen. EPO’s ranglijst over afgelopen jaar laat zien hoe wij blijven innoveren, en daarmee helpen om meer mensen betere zorg te bieden – in het ziekenhuis en thuis”, zegt Roy Jakobs, CEO bij Philips. “Om impact te kunnen blijven maken, hebben we onze innovatie dichter bij de klant gebracht. We willen zorgprofessionals helpen de patiëntenzorg te verbeteren en mensen wereldwijd in staat stellen om voor hun gezondheid en welzijn te zorgen.” 

“Nederland is het kloppend hart van Philips en onze innovatie. Bijna 40% van onze R&D-investeringen vindt hier plaats – in Best, Drachten en Eindhoven – en we zijn al jarenlang een van de grootste investeerders in R&D in Nederland”, voegt Sylvia van Es, president van Philips Nederland, toe. “Ik ben er trots op dat Nederland een sleutelrol speelt in de innovatiekracht van Philips. Die wereldwijde impact realiseren we door intensief samen te werken met zorgprofessionals, ziekenhuizen en onderzoeksinstellingen in Nederland en het buitenland. Samen ontwikkelen we technologie die de zorg vooruithelpt.”

Van idee tot impact: innovaties die gezondheidszorg verbeteren

Omdat informatica en AI steeds meer waarde creëren in de zorg – zowel in het ziekenhuis als thuis – investeert Philips ongeveer de helft van zijn R&D-investeringen in deze domeinen. Enkele voorbeelden van dergelijke innovaties die Philips in 2024 introduceerde:

  • Het nieuwe Azurion beeldgestuurde interventieplatform met geavanceerde informatica om de minimaal invasieve diagnose en behandeling van beroertes en andere neurovasculaire aandoeningen te verbeteren.

  • FDA-goedgekeurde AI-hulpmiddelen die geïntegreerd zijn in de EPIQ CVx en Affiniti CVx echografiesystemen om cardiovasculaire beeldvorming te verbeteren en om de automatisering en productiviteit te verhogen. Philips versterkt hiermee zijn wereldwijde #1-positie op het gebied van cardiovasculaire echografie.

  • De nieuwe Philips Spectral CT 7500 RT, die gepersonaliseerde bestralingsplanning en daardoor betere kankerzorg mogelijk maakt.

  • FDA-goedkeuring voor de LumiGuide Navigation Wire, een geleidingsdraad die glasvezeltechnologie gebruikt om straling te verminderen voor patiënten en artsen tijdens minimaal invasieve chirurgie.

Investeren in de zorg van morgen

In totaal diende Philips 1.231 patentaanvragen in op verschillende terreinen, meer dan elk ander Nederlands bedrijf. Hiermee zet Philips zijn traditie voort als een van de topaanvragers sinds EPO in 2004 begon met het publiceren van de ranglijst. 

Naast zijn toppositie als aanvrager van medisch-technologische patenten, is Philips deze maand ook als hoogst gerangschikte Nederlandse en medisch-technologische bedrijf opgenomen in de Clarivate Top 100 Global Innovators 2025. Deze lijst wordt samengesteld op basis van een grondige analyse van de kracht en impact van gepatenteerde ideeën. Philips staat voor het 12e jaar op rij in deze ranglijst. 

In 2024 investeerde Philips ongeveer 1,7 miljard euro in onderzoek en ontwikkeling om de zorg voor meer mensen te verbeteren. Met meer dan 9% van de omzet ligt dit ruim boven het sectorgemiddelde. Het uitgebreide intellectuele eigendomsportfolio van het bedrijf omvat 50.500 octrooirechten, 30.500 handelsmerken, 150.000 ontwerprechten en 3.200 domeinnamen.