Partner

6 oktober 2023

Tech, Ict & Smart

Opleidingsbedrijven West-Brabant slaan handen ineen met uniek en vernieuwend Bouw en Techniek Centrum Breda

BouwSchool Breda, IW Brabant Zeeland en Curio tekenden een huurovereenkomst voor de komende 20 jaar. Het bouwen aan een unieke opleidingslocatie van Nederland in de bouw- en technieksector gaat nu écht beginnen. Het toekomstbestendig gebouw krijgt uitbreiding. Over 1,5 jaar is de capaciteit van het aantal studenten verdubbeld. En zo wordt de bouw- en technieksector in de regio Breda op de kaart gezet.

Met het tekenen van de huurovereenkomst zitten IW Brabant Zeeland, Curio en BouwSchool Breda officieel onder één dak. Het Bouw en Techniek Centrum Breda wordt dé opleidingslocatie. Hier bieden ze studenten een prachtige start voor een bouwtechnische toekomst. Op dit moment is er plaats voor 450 studenten, maar na de verbouwing is dit aantal verdubbeld. Er is dan plaats voor 850 studenten. De samenwerking is belangrijk voor de regio. Op woensdag 4 oktober 2023 hebben BouwSchool Breda, Curio en IW Brabant Zeeland een handtekening onder de huurovereenkomst van 20 jaar gezet.

Van garage naar opleidingslocatie
De plek waar het Bouw en Techniek Centrum Breda staat, kent een mooie geschiedenis. Voorheen zat er de Opel Vriens garage. Bepaalde elementen zijn nog terug te zien in bijvoorbeeld de ingang. Tijdens de verbouwing wordt het bestaande gebouw uitgebreid. Het onderwijs gaat tijdens de verbouwing door. De bouwplaats wordt een plek waar de studenten leren hoe het in de praktijk gaat. Een mooie vorm van learning on-the-job.

Quote Rob Neutelings, voorzitter raad van bestuur Curio
“We hebben goed opgeleide mbo’ers nodig voor de woningbouw, de energietransitie en de aanleg van (spoor)wegen om een aantal voorbeelden te noemen. Op deze nieuwe locatie kunnen we twee keer zoveel studenten opleiden. Doordat we de krachten bundelen zijn we toekomstbestendig. Zo kunnen we onze studenten voorbereiden op de arbeidsmarkt van morgen.”

Jan Voesenek, voorzitter van Stichting BouwSchool Breda
“Jongeren zo breed mogelijk facet aan opleidingen binnen de bouw- en technieksector aanbieden. Zij krijgen hierdoor een goed beeld wat er komt kijken op een bouwplaats.”

Jac van Stratum, voorzitter IW Brabant Zeeland
"Het is geweldig dat we hier gemotiveerde techneuten in spe, onder één dak, opleiden tot de bouwprofessional van morgen. Alle bouwdisciplines zijn hier geïntegreerd, studenten van alle opleidingen komen en werken hier samen. Hoe mooi is dat?”