30 maart 2022

Innovatie & Duurzaamheid

Operatie 'Schonere lucht' bij Sint Oda in Pelt: Philips UV-C luchtdesinfectie van Signify ingezet bij organisatie voor personen met beperking.

  • Sint Oda, een dienstencentrum voor personen met een complexe en/of meervoudige beperking, zet aanvullende maatregelen in om de lucht in de leefgroepen te desinfecteren met Philips UV-C om kwetsbare zorggebruikers extra te beschermen.

  • Philips UV-C upper air toestellen inactiveren in slechts 10 minuten 99,99% van het SARS-CoV-2-virus in de lucht en zijn daarmee de perfecte aanvulling op ventilatie1.

  • Deze installatie maakt ook deel uit van grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar effecten van aanvullende luchtreiniging in de praktijk

Belgie

Signify (Euronext : LIGHT), wereldleider in verlichting, voorziet Philips UV-C luchtreinigers bij Sint Oda in Pelt, een dienstencentrum voor mensen met een complexe en/of meervoudige beperking. Verschillende studies valideerden eerder al de doeltreffendheid van de UV-C-luchtdesinfectietechnologie van Signify in de strijd tegen SARS-CoV-2 en ook wetenschappers pleiten al lang voor het gebruik van aanvullende luchtreiniging om besmettingen te voorkomen. In het kader van een grootschalig onderzoek dat de effecten van aanvullende luchtreiniging in de praktijk inzichtelijk willen maken, zullen er op locatie in Pelt ook testen worden uitgevoerd. Signify stelt op meerdere plaatsen in België en Nederland UV-C luchtdesinfectie toestellen ter beschikking voor dit onderzoek. Sint Oda kreeg de primeur met de installatie van 9 Philips UV-C upper air wandtoestellen. 

Phillips UV-C upper air luchtdesinfectie

UV-C licht is ultraviolet licht dat virussen en bacteriën in een mum van tijd onschadelijk maakt: in slechts 10 minuten inactiveert de Philips UV-C upper air 99,99% van het SARS-CoV-2-virus en na 20 minuten neemt het virus af tot een niveau dat niet meer waarneembaar is . Ze desinfecteren voortdurend de lucht terwijl er mensen in de ruimte aanwezig zijn. Lucht stroomt door middel van natuurlijke circulatie naar de bovenste luchtlagen van de ruimte waar het UV-C-licht de virussen en bacteriën inactiveert. De technologie is niet nieuw; UV-C licht wordt al decennialang gebruikt om infectieziekten zoals tuberculose, influenza en mazelen, én nu dus ook corona, onder controle te krijgen. Het wordt al jaren succesvol toegepast in onder andere wachtruimtes, klaslokalen, kantoorruimtes, maar ook in theaters, ziekenhuizen en zelfs thuis. En nu dus ook bij Sint Oda in Pelt. “Omdat personen met een ernstig meervoudige beperking geen masker kunnen dragen en ‘afstand houden’ niet kennen, moesten we op zoek naar bijkomende beschermingsmechanismen. Dankzij UV-C desinfectie hopen we clusteruitbraken in onze leefgroepen te beperken. Onze kwetsbare zorggebruikers verdienen extra bescherming,” zegt kinderarts Hilde Olivié, tevens lid van het directieteam.

Grootschalig onderzoek naar luchtkwaliteit

Prof dr. ir. Bert Blocken, hoogleraar bouwfysica aan de TU Eindhoven en verbonden aan KU Leuven, dr. ir. Leen Peeters van studiebureau Th!nk E en viroloog prof. dr. Marc Van Ranst van de KU Leuven pleiten al langer voor aanvullende luchtreiniging om de coronapandemie in te dammen. Die effecten willen ze nu ook in de praktijk inzichtelijk gaan maken met het Belgisch-Nederlands project ‘Luchtreiniging in de klas: een grootschalig bouwfysisch-virologisch onderzoek naar luchtreiniging in 1000 klaslokalen in Nederland en België dat moet aantonen hoe luchtreiniging de besmettingen drastisch kan terugdringen. Ook verzorgings- en verpleeghuizen nemen deel aan het onderzoek. Initiatiefnemer prof. dr. ir. Bert Blocken licht toe: “Alleen luchtverversing met buitenlucht volstaat vaak niet of is heel duur, niet comfortabel en in het kader van de huidige energieprijzen en klimaatverandering onverantwoord – zelfs met de inzet van warmterecuperatie. We weten al lang dat goede en voldoende krachtige luchtreinigers in staat zijn tot 95 procent van de aerosolen uit de lucht te halen, en daarmee dus ook heel veel virusdeeltjes. In dit project gebruiken we diverse technologieën die hun doeltreffendheid reeds bewezen hebben. UV-C is daar zeker één van.”

Voor het onderzoek worden alleen kwalitatief hoogstaande, veilige luchtreinigers gebruikt, met de juiste testrapporten van onafhankelijke Europese instanties. De UV-C luchtdesinfectie toestellen van Philips voldoen aan de hoge kwaliteitseisen en worden erkend door FOD Volksgezondheid als gecontroleerde en toegestane ventilatiezuiveringsproducten die als aanvullende maatregel tegen Covid-19 kan worden ingezet. 

Signify loopt al meer dan 35 jaar voorop in UV-technologie en heeft een bewezen staat van dienst op het gebied van innovatie in UV-C-verlichting. Hellen van der Plas, CEO Signify Benelux: "Om de continuïteit van het onderwijs en de zorg te kunnen waarborgen, moet er ingezet worden op het permanent verbeteren van de luchtkwaliteit. Wanneer je ventileren combineert met desinfecteren, dan krijg je verse én schone lucht zonder ijskoude lokalen en torenhoge energiekosten. Zo zorgen lucht én licht voor een veilige leef-en werkomgeving voor de kinderen en het personeel. Ook na corona.” 

De installatie van de Philips UV-C armaturen bij Sint Oda werd uitgevoerd door installatiepartner Project Nekton

Meer informatie vindt u op www.signify.com/be-nl/innovation/uv-c en www.philips.be/uvc