27 maart 2023

Leisure & Cultuur

Opera op de Parade wordt weer een driedaags festival

Het grootste openlucht opera-event van Nederland keert dit jaar weer terug als driedaags festival. Dat hebben de organisatoren, Opera Zuid, philharmonie zuidnederland en Theater aan de Parade bekendgemaakt. Opera op de Parade is hét gratis én voor iedereen toegankelijk jaarlijkse operaevenement waar publieksbereik, -participatie en artistieke kwaliteit samenkomen. In samenwerking met vooraanstaande partners in de stad wordt de programmering zo toegankelijk mogelijk gemaakt. Het festival vindt traditiegetrouw plaats op de Parade in Den Bosch en start op donderdag 22 juni a.s. met de opera Orphée aux Enfers van Jacques Offenbach. Op vrijdag 23 juni staat er een operaconcert op het programma in samenwerking met het Internationaal Vocalisten Concours (IVC). Zaterdag 24 juni zal een Philmob georganiseerd worden door philharmonie zuidnederland waarbij amateurmusici samen met het orkest musiceren, gevolgd door een Sing Along in samenwerking met de Koninklijke Harmonie ’s-Hertogenbosch, Huis73 en een keur aan topvocalisten.

De organisatie van Opera op de Parade, aangestuurd door intendant Waut Koeken van Opera Zuid, intedant Stefan Rosu van philharmonie zuidnederland en directeur Alex Kühne van Theater aan de Parade, is verheugd een dergelijk programma te kunnen presenteren. Stefan Rosu: “Opera op de Parade is al jaren een parel op de Parade in Den Bosch waar we als orkest graag onze medewerking aan verlenen. Dat we daar dit jaar ook de PHILMOB aan kunnen toevoegen, die wij als eerste orkest in Nederland hebben uitgevoerd, maakt dat we de banden met de stad en de amateurmusici nog verder kunnen versterken.”

Het feit dat diverse, lokale organisaties bij het evenement worden betrokken, doet Alex Kühne deugd: “Als theater vervullen we een vooraanstaande rol in de stad op cultureel gebied. Het feit dat we bij zo’n grootschalig evenement als Opera op de Parade de samenwerking hebben gevonden met de Gemeente ’s-Hertogenbosch, IVC, de Koninklijke Harmonie ’s-Hertogenbosch en Huis73, maakt die rol alleen maar sterker. En het is een zeer positief signaal dat partijen zich aan Opera op de Parade willen committeren om het niet alleen voor de stad, maar ook voor een grote regio eromheen tot hét culturele outdoor opera-event van Nederland te maken.”

Ook Waut Koeken is verheugd met het programma: “De magische ervaring van het ongedwongen genieten van opera onder de sterrenhemel zorgt telkens weer voor een prachtig volksfeest. Met Offenbachs heerlijk bruisende muziek en duivelse humor wordt het feest dit keer helemaal compleet, tot het hoogtepunt van een grote drinkpartij op de opzwepende tonen van de onsterfelijke cancan. ‘Orfeus in de Onderwereld’ zet de wereld op zijn kop en maakt van de onderwereld een hemelse ervaring. Samen met duivelskunstenaar Offenbach, met onze partners en met een sterrenregen aan topartiesten is het een hels plezier om de Parade drie dagen lang om te toveren tot een paradijs.”

Programma
Donderdag 22 juni, 20.00 uur: opera Orphée aux Enfers
Orphée aux Enfers wordt uitgevoerd in het Frans met Nederlandse en Engelse boventiteling.

Cast en productie
• Amel Brahim-Djelloul - Eurydice
• Mark Omvlee - Orphée
• Roger Smeets - Jupiter
• Francis van Broekhuizen - Junon
• Thomas Morris Bacchus/ - Opinion Publique
• Benjamin Prins - Regie
• Enrico Delamboye - Muzikale leiding
• Willy Laury - Choreografie
• Marloes en Wikke - Decorontwerp
• Marrit van der Burgt - Kostuumontwerp
• philharmonie zuidnederland - Orkest
• Theaterkoor Opera Zuid - Koor

Vrijdag 23 juni, 20.00 uur: vocalisten programma
De tweede avond van het festival staat in het teken van een gevarieerd operaconcert dat voor het voetlicht wordt gebracht door een mooi gezelschap van vocalisten, begeleid door een strijkkwartet van philharmonie zuidnederland onder leiding van dirigent Ed Spanjaard.

Op het repertoire van dit IVC-programma staan bekende meesterwerken die vrijwel iedereen kent of tenminste herkent. Denk aan hoogtepunten uit het operarepertoire, zoals Una furtiva lagrima van Donizetti, Oh mio babbino van Puccini, Ah sí, ben mio van Verdi, maar ook bijvoorbeeld Los pajaros perdidos van Piazolla. Een programma dat vele harten zal beroeren.

De namen van de vocalisten worden in het voorjaar van 2023 bekendgemaakt. In dit gezelschap bevinden zich ook enkele bekende solisten. Voor een maximale participatie worden de teksten net zoals bij de Sing Along op grote schermen naast het orkest geprojecteerd.

Zaterdag 24 juni, 19.00 uur: Philmob
De eerste Philmob in Nederland was een groot succes! Meer dan 400 enthousiaste amateurs van alle niveaus en alle leeftijden voegden zich bij het professionele orkest philharmonie zuidnederland en brachten hun publiek in vervoering. Samen gaven ze een geweldige performance in de openbare ruimte. Een onvergetelijke ervaring voor zowel de amateurs als zeker ook voor de professionals. Het publiek dat in de binnensteden van Maastricht en Eindhoven aan het winkelen was, werd verrast met een kippenvel moment. Op zaterdag 23 juni zal dit spektakel op de Parade in Den Bosch plaatsvinden.

Zaterdag 24 juni, 20.00 uur, Sing Along
I.s.m. Koninklijke Harmonie ’s-Hertogenbosch, Huis73, topvocalisten en musici van philharmonie zuidnederland

Na een succesvolle Echte Bossche Prom en Grand Gala's brengt de Koninklijke Harmonie 's-Hertogenbosch een nieuw meezingconcert. De Sing Along met bekende opera en musical hits. Talloze bekende solisten uit 's-Hertogenbosch zullen een bijdrage leveren. Op schermen worden de teksten vertoond, zodat meezingen voor iedereen mogelijk is. Het beloofd een waar muziekfeest te worden!

De Sing Along wordt een muziekfeest voor jong en oud, kenner en nieuwkomer in de operawereld, waarbij de grootste operahits ten gehore worden gebracht. Bijgestaan door vocalisten van het IVC en muzikaal begeleid door de Koninklijke Harmonie ’s-Hertogenbosch.