Partner

30 maart 2022

Innovatie & DuurzaamheidLeisure & Cultuur

ONTDEK VAN GOGH NP

ER GROEIT IETS MOOIS

Van Gogh NP begint bij de voordeur
Een landschap vol slingerende beken, uitgestrekte natuurgebieden, boerenland, landgoederen en prachtige stads- en dorpsgezichten. Dat is Van Gogh NP, de omgeving waar Vincent van Gogh opgroeide. Hier middenin Brabant werd deze eigenzinnige schilder geïnspireerd door de natuur en de harde werkers. Zij speelden een belangrijke rol in zijn wereldberoemde meesterwerken. In dit nationale park zijn dorpen en steden direct verbonden met de natuur. Er is hier veel om van te genieten voor iedereen die hier woont, werkt of op bezoek komt.

Slimme regio en supergroen
Van Gogh NP is geen park met harde grenzen. Het strekt zich uit in en rondom de steden Breda, Tilburg, ’s-Hertogenbosch, Eindhoven en Helmond. Een slimme regio, waar vernieuwing en gastvrijheid de toon zetten. En dat allemaal middenin een groen landschap.

Vincents geboortegrond
De erfgoedlocaties en Van Gogh Monumenten in Van Gogh NP vertellen het verhaal van het leven en werk van Vincent in Brabant. Ze zijn allemaal te bezoeken. Zijn oorsprong ligt in het plaatsje Zundert, hier ontstond zijn liefde voor de natuur. In Etten-Leur, niet ver daar vandaan, besloot Vincent zijn hart te volgen en schilder te worden. Wie Vincent van dichtbij wil leren kennen, gaat naar Nuenen. Hier schilderde hij in 1885 zijn eerste meesterwerk ‘De aardappeleters’. En zo zijn er nog meer plekken te vinden die een kijkje geven in het leven en het werk van de schilder die mensen over de hele wereld inspireert.

Routes en rust
In Van Gogh NP wisselen actie en rust elkaar in een prettig tempo af. De Van Gogh fietsroutes van in totaal 435 kilometer, en een nog groter wandelroutenetwerk nemen je mee door Vincents bakermat. Op 10 februari j.l. werd de eerste van in totaal vijf Van Gogh wandelroutes in Van Gogh NP gelanceerd bij Museum Vincentre in Nuenen. Volgens Heleen Huisjes, directeur VisitBrabant, een mooie bijdrage aan de ontwikkeling van duurzaam toerisme in Brabant en aan de aantrekkingskracht van Brabant om te wonen, werken en recreëren. "Bewoners en bezoekers worden hiermee uitgenodigd op een duuzame manier de Brabante cultuur en natuur te ontdekken”.

Het typerende bekenlandschap van de Aa of Weerijs en de Mark in het westen tot de Dommel en de Aa in het oosten vertelt het verhaal van de natuur die Van Gogh zo inspireerde. Zo liggen ook in Helvoirt, Eindhoven, Tilburg, Breda en Lieshout Van Gogh Monumenten gewoon op straat! Een traktatie voor iedereen die graag unieke locaties en verhalen van Brabant ontdekt. Kijk op vangoghbrabant.com voor meer inspiratie.

Van Gogh Nationaal Park: net even anders
Van Gogh NP is een Nationaal Park nieuwe stijl. Net even anders dan je op het eerste gezicht denkt. Het is een brede beweging waarin Brabantse overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven zich met vrijwilligers en bewoners inzetten voor de versterking van natuur, landschap en biodiversiteit, gekoppeld aan de maatschappelijke vraagstukken van deze tijd zoals energie-opgave, landbouwtransitie, klimaatadaptatie en de grote vraag naar woon- en werklocaties.

Met een gezamenlijke ambitie geven de partners het eigentijdse antwoord op de vraag hoe natuur en landschap kunnen worden versterkt midden in een stedelijke regio met 1,5 miljoen inwoners. Met groen tot in het hart van de steden en dorpen en een mooi, gezond en vitaal boerenland in een economisch krachtige regio. Goed voor natuur, bewoners, ondernemers en voor het vestigingsklimaat in deze tweede economie van Nederland.

“Van Gogh NP bouwt aan het landschap van de toekomst, geïnspireerd door het lef en de verbeeldingskracht van Vincent Van Gogh.”

Landschap in verandering
In het midden van Brabant liggen prachtige natuurgebieden met daaromheen fraaie agrarische cultuurlandschappen, landgoederen en steden en dorpen. Van Gogh zag wat wij nu ook zien; hardwerkende mensen in een prachtig landschap in verandering. Zijn gedrevenheid om de ziel van deze omgeving te verbeelden in zijn werk, is een inspiratie voor de aanpak van alle samenwerkende partners: met innovatieve oplossingen, hedendaagse ontwerpers en kunstenaars, met doorzettingsvermogen en grote passie voor de natuur, maken ze samen het landschap van de toekomst.

Een kleurrijke kijk op parkbeheer
Alle partners in Van Gogh NP dragen vanuit hun eigen programma’s, projecten en dagelijkse praktijk bij aan de duurzame ontwikkeling van dit landschap. Door grote gebiedsontwikkelingen, of juist kleine projecten, dicht bij huis. Samen zijn zij de parkbeheerders, zowel in de natuurgebieden als daarbuiten.

“Van Gogh NP is als het ware één grote proeftuin waarin samen wordt gewerkt aan het landschap als geheel, in plaats van ieder aan afzonderlijke onderdelen.”