10 maart 2022

Innovatie & Duurzaamheid

Online klimaatcheck helpt bedrijven en instellingen met energie besparen

Er is geen betere tijd geweest om te starten met het minder verbruiken van fossiele brandstoffen dan nu. We moeten zo snel mogelijk van het Russisch aardgas af en we moeten zo snel mogelijk het klimaatprobleem aanpakken. Met de online klimaatcheck op het Klimaatplein brengen bedrijven en instellingen op eenvoudige wijze in kaart waar ze op energie en brandstoffen kunnen besparen.

De online klimaatcheck werkt heel makkelijk: invullers mogen 11 korte vragen aanklikken wanneer die vraag voor hen van toepassing is. Vervolgens krijgen ze tips om te besparen op fossiel energieverbruik en informatie om zelf duurzame energie op te wekken.

Besparen en verduurzamen

De energie die ondernemers besparen hoeven ze ook niet meer zelf duurzaam op te wekken. Daarom gaan de meeste tips die uit de klimaatcheck vloeien ook over besparen. Denk aan efficiëntere verlichting, betere isolatie of het monitoren van het eigen energieverbruik. Uiteraard worden er ook tips gegeven over het zelf duurzaam opwekken van energie met bijvoorbeeld zonnepanelen.

Wettelijk verplicht

Veel ondernemers zijn al verplicht alle energiebesparende maatregelen te nemen die ze binnen vijf jaar kunnen terugverdienen. Op die energiebesparingsplicht gaat meer gehandhaafd worden deze regeringsperiode. Daarnaast moeten alle kantoren met een oppervlakte van meer dan 100 m2 vanaf 2023 (dat is over 10 maanden!) verplicht Energielabel C hebben. Nog meer redenen dus om vrijblijvend en kosteloos de online klimaatcheck > te doorlopen.