Ga terug

7 juni 2018

Tweedehands elektrische auto kopen? Ruim 40% van de Nederlanders denkt hier serieus over na

Amsterdam, 7 juni 2018 - Ruim 40% van de Nederlanders denkt serieus na over de aanschaf van een tweedehands elektrische auto. Dat blijkt uit onderzoek van AutoTrack. Deze trend uit het onderzoek, waar ruim 500 mensen aan hebben meegedaan, is ook terug te zien in het zoekverkeer op de website van de online autoaanbieder. Het aantal zoekopdrachten naar tweedehands elektrische modellen is in vergelijking met vorig jaar ruim verdubbeld (+113%).

Stijgende vraag naar tweedehands elektrische auto’s

Uit het onderzoek blijkt dat vier op de tien mensen bereid zijn om de aanschaf van een tweedehands elektrische auto te overwegen. Voor Thomas van der Veen, Sales Representative bij hybridespecialist Renses Alkmaar komt dat niet als verrassing: “Waar in de zakelijke markt al langere tijd vraag is naar elektrische auto’s, blijft de particuliere markt hierin nog wat achter. Dat heeft met name te maken met de hoge aanschafprijs van nieuwe modellen. Omdat tweedehands modellen voor meer mensen binnen financieel bereik liggen, verrast het mij niet dat 40% de aanschaf al overweegt.”

Sander van Veen, Marketing Manager bij AutoTrack verwacht dat de vraag naar tweedehands elektrische auto’s de komende jaren nog veel verder zal stijgen: “De aanschafprijzen voor tweedehands elektrische auto’s zijn nog relatief hoog, zeker als je deze vergelijkt met auto’s die rijden op benzine of diesel. Toch verwacht ik dat de vraag naar deze modellen de komende jaren verder zal stijgen. Het aanbod gaat toenemen en mijn verwachting is dat de prijzen hierdoor zullen dalen.”

Actieradius, oplaadtijd en oplaadmogelijkheden belangrijk

Naast de aanschafprijs blijken ook de actieradius, oplaadtijd en oplaadmogelijkheden belangrijke factoren. Zo luidt een reactie uit het onderzoek op de vraag ‘Ben jij bereid een tweedehands 100% elektrische auto aan te schaffen?’: “Zolang je een actieradius hebt van max 500 km en dan 12 uur moet opladen: niet. Dan kan je simpelweg niet meer met de auto naar het buitenland.”

Van der Veen, Renses Alkmaar: “Dat herkennen wij. Er bestaat een grote behoefte aan auto’s met een actieradius van 500 kilometer of meer. Als de ontwikkeling die kant op gaat, zullen meer mensen het aandurven. Daarbij is het ook belangrijk wat de overheid doet in termen van belasting en het creëren van oplaadpunten.”

Gerelateerd