13 mei 2020

Financieel & JuridischNieuws

Ondernemerschap is meer dan ‘au!’ roepen

Dit artikel is mede tot stand gekomen door De Coronakrant
Door: Elske Doets

In deze voor ondernemers lastige tijd sta ik niet vooraan bij de overheid mijn handje op te houden. Niet omdat ik het geld niet zou kunnen gebruiken of te trots ben om steun aan te vragen, maar omdat ik me ervan bewust ben dat het geld waarschijnlijk eenmalig gegeven wordt, dat de steun niets met betrokkenheid van het ambtenarenapparaat van doen heeft en het mijn bedrijf – behalve een korte, financiële adempauze – niets gaat brengen.

Hoe begrijpelijk ook de roep om overheidssteun in deze nijpende periode, mijn uitgangspunt blijft dat het verdienen van geld een door slim ondernemen behaald eindresultaat behoort te zijn, geen doel in zichzelf.  Mijn reflex, ook bij corona, is dus niet meteen naar de kasstromen te kijken, maar naar mijn bedrijf, mijn producten. Worden mijn klanten nog echt blij van die producten? En passen de producten in de nabije toekomst, die snel gaat veranderen?

In mijn ogen is een geldinjectie een soort morfinespuit: het verdooft slechts de pijn.

Nu snap ik de reflex om pijn uit de weg te gaan. Angst voor pijn is diep menselijk. Maar een goede ondernemer – en hier ben ik dan misschien net wat strenger dan anderen – stijgt af en toe boven zijn eigen reflex uit en zegt tegen zichzelf: “Op dit punt aanbeland, moet ik pijn accepteren.”

‘No pain, no gain’ zeggen ze in Amerika.

Een goede ondernemer stijgt af en toe boven zijn eigen reflex uit en durft pijn te accepteren.
Elske Doets, eigenaar en directeur van Doets reizen

Omdat ik denk dat ondernemers in deze veelbewogen tijd meer nodig hebben dan een morfinespuit, ben ik samen met Rahma el Mouden een platform begonnen, dat we #rahmaelske/#elskerahma hebben gedoopt. Wij streven het tegendeel van verdoving na. Al was het maar omdat we uit eigen ervaring weten – zelf heb ik zowel met 9/11 als de bankencrisis te maken gehad – dat je niet met verdoving  uit het dal klimt, maar met een heldere en wakkere geest, die nieuwe vragen durft te stellen. En nieuwe wegen durft in te slaan. Rahma en ik stimuleren je, uitgerekend nu, wakker te blijven en gesteund door onze expertise die onzekere, maar veelbelovende route te nemen.

Het spannende van #elskerahma: hebben jullie, ondernemers, het lef en de flexibiliteit om je – waar verdoving lonkt – bij ons aan te schuiven? Je open te stellen voor ons netwerk en onze ervaringskennis? En ben je vervolgens bereid de koers van je onderneming te moderniseren of binnen de huidige koers slimmer te opereren?

Rahma en ik hopen natuurlijk van wel.

Wie in het donkerste gat wakker durft te zijn en de juiste koers kiest, maakt straks een superstart uit de lockdown.

Deze column is geschreven door Elske Doets, eigenaar en directeur van Doets Reizen en met haar toestemming geplaatst.

Gerelateerd