30 oktober 2023

Financieel & Juridisch

No Cure No Pay Incasso

No Cure No Pay Incasso: Hoe Werkt Het? No cure no pay of no win no fee is een steeds populairdere manier van incasso waarbij de opdrachtgever geen kosten betaalt als de vordering niet wordt geïncasseerd. Hoe werkt zo'n no cure no pay incasso precies en wanneer schakel je een incassobureau in?

Wil je een incassobureau inschakelen? Bij een no cure no pay incasso werkt het incassobureau op basis van een percentage van wat geïncasseerd wordt. Meestal gaat dit percentage op tot ongeveer 15% van de geïncasseerde som.

Als er niks geïncasseerd wordt, zijn er ook geen kosten voor de opdrachtgever. De incassodienst verlener zal eerst onderzoeken of de schuldenaar wel in staat is om te betalen.

Als dat niet het geval lijkt, zal de incasso meteen gestopt worden. Het heeft dan geen zin om verder kosten te maken. Kan de schuldenaar wel betalen, dan start de incassoprocedure. Er wordt begonnen met een aanmaning. Als daar geen reactie op komt, volgt een ingebrekestelling.

Gerechtelijke procedure
Reageert de schuldenaar nog steeds niet, dan kan er een gerechtelijke procedure gestart worden. Dit traject verhoogt de druk op de schuldenaar steeds verder om tot betaling over te gaan.

Het voordeel van no cure no pay is duidelijk: de opdrachtgever loopt geen financieel risico. Het nadeel is dat soms te snel opgegeven wordt, omdat het incassobureau geen vergoeding krijgt als de zaak wordt stopgezet.

Een goede afspraak over wanneer een incasso zaak als mislukt wordt beschouwd, is daarom belangrijk.

Voor- en Nadelen van No Cure No Pay
Wat zijn verder nog de belangrijkste voor- en nadelen van een no cure no pay incasso?

Voordelen:

  • Geen financieel risico voor opdrachtgever

  • Incassobureau zet maximaal in op resultaat

  • Laagdrempelig: lage kosten om te starten

Nadelen:

  • Percentage van geïncasseerd bedrag is hoog

  • Risico van te snel opgeven door incassobureau

  • Minder transparantie over urenbesteding en kosten

  • Soms langdurige procedures bij gerechtelijke incasso

No cure no pay incasso is dus zeker een interessante optie voor bedrijven die hun incassorisco willen beperken. Een goede communicatie en afspraken met het incassobureau zijn wel belangrijk. Zo komt de incasso optimaal ten goede aan zowel opdrachtgever als dienstverlener.